Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

SEPS pracuje na plynulejšom pripájaní obnoviteľných zdrojov energie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V súčasnosti prebieha niekoľko investičných akcií zameraných na posilnenie prenosových kapacít na cezhraničných profiloch.

Bratislava 7. januára (TASR) - Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) v záujme zabezpečenia plynulejšieho pripájania nových obnoviteľných zdrojov energie spolupracuje s prevádzkovateľmi distribučných spoločností na úpravách technických podmienok. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ SEPS Martin Magáth.

"V priebehu posledných dvoch rokov SEPS uvoľnila 577 megawattov inštalovaného výkonu na pripojenie obnoviteľných zdrojov energie typu FVE (fotovoltické elektrárne) a VTE (veterné elektrárne), iných ako malé zdroje a lokálne zdroje," uviedol Magáth.

V súčasnosti podľa neho taktiež prebieha niekoľko investičných akcií zameraných na posilnenie prenosových kapacít na cezhraničných profiloch. Napríklad na slovensko-maďarskom profile sa bude podľa neho realizovať projekt na zvýšenie využiteľnosti existujúcej kapacity na prenos elektriny.

"Na slovensko-českom profile sa realizuje projekt Inovácia vedenia V404 Varín – št. hranica SR/ČR. Predmetom investície je výstavba nového 400-kilovoltového vedenia v pôvodnej trase existujúceho vedenia V404, v celkovej dĺžke vedenia približne 35 kilometrov so zvýšením prenosovej schopnosti vedenia na slovenskej strane na 2400 ampérov. Na rok 2024 predpokladáme začiatok realizácie stavby," uzavrel Magáth.