Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

SEPS uzavrela zmluvy o havarijnej výpomoci s prepojenými krajinami

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prepojenie elektrizačných sústav prináša podľa SEPS zvýšenie stability prepojených sústav a bezpečnosti dodávky elektriny pre pripojené subjekty, napríklad nemocnice, firmy či školy.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) má prvýkrát vo svojej histórii uzavreté zmluvy o poskytovaní havarijnej výpomoci s prevádzkovateľmi prenosových sústav zo susedných krajín, s ktorými má fyzické prepojenie (ČEPS, MAVIR, PSE, UKRENERGO). Je to ďalší nástroj, s ktorým prevádzkovateľ prenosovej sústavy zvyšuje bezpečnú a stabilnú prevádzku elektrizačnej sústavy Slovenska, informovala SEPS v piatok.

Prepojenie elektrizačných sústav prináša podľa SEPS zvýšenie stability prepojených sústav a bezpečnosti dodávky elektriny pre pripojené subjekty, napríklad nemocnice, firmy či školy. "Plne funkčná a vzájomne prepojená sústava v rámci Európy je nevyhnutná pre rozvoj energetických trhov a pre zachovanie bezpečnosti dodávok," priblížila riaditeľka obchodu SEPS Silvia Čuntalová.

Dodala, že dochádza ku koordinácii prevádzky jednotlivých prevádzkovateľov prenosových sústav ako v normálnom stave, tak aj pri stavoch núdze a stave obnovy. Zároveň podľa nej prináša zvýšenie konkurencieschopnosti a zabezpečenie spoľahlivosti dodávok elektriny.

"Ak prevádzkovateľ prenosových sústav nie je schopný vlastnými zdrojmi zaistiť stabilnú frekvenciu (nedokáže vyregulovať nedostatok alebo prebytok výkonu) s cieľom predísť núdzovému stavu, môže požiadať susediaceho prevádzkovateľa prenosových sústav o havarijnú výpomoc. V takýchto prípadoch dispečeri prevádzkovateľov prenosových sústav rozhodujú o dostupnosti cezhraničných kapacít a dostatku regulačných zdrojov v sústave na poskytnutie havarijnej výpomoci, teda zvýšenie výroby alebo odberu," vysvetlila hovorkyňa SEPS Sandra Čičová Kotzigová.

V súčasnosti podľa SEPS nejestvuje právna povinnosť pre prevádzkovateľov prenosových sústav susediacich krajín mať uzatvorené zmluvy o havarijnej výpomoci. Sú uzatvárané na dobrovoľnej báze ako výsledok rokovaní a dobrých bilaterálnych vzťahov.