Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

SEPS zvyšuje obchodné kapacity prenosu medzi Slovenskom a Ukrajinou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Obchodné kapacity na hraniciach s Ukrajinou a Moldavskom boli po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine znížené na nulu.

Bratislava 29. júla (TASR) - Prevádzkovatelia prenosových sústav z kontinentálnej Európy oznámili zvýšenie objemu komerčného prideľovania cezhraničných kapacít na profile s Ukrajinou na 250 megawatt (MW). Do Európy tak môže "tiecť" denne viac elektriny ako doteraz. Veľkosť kapacity pre aukciu na profile Ukrajina - Slovensko bude stanovená na úrovni 125 MW pre importný aj exportný smer, informovala v piatok Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS).

"S Ukrajinou dlhodobo úzko spolupracujeme na viacerých projektoch. V súčasnom turbulentnom období považujem navýšenie obchodných kapacít s Ukrajinou nielen za prejav solidarity s naším susedom, ale aj za spôsob, ako pomôcť stabilizovať trh s elektrinou," uviedol generálny riaditeľ SEPS Peter Dovhun.

Obchodné kapacity na hraniciach s Ukrajinou a Moldavskom boli po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine znížené na nulu. K obnove prideľovania cezhraničných kapacít došlo 30. júna na profile Ukrajina - Rumunsko. Na cezhraničnom profile Ukrajina - Slovensko obnovila SEPS obchodovanie s elektrinou 7. júla. Neskôr je plánované aj obnovenie aukcií na profiloch Ukrajina-Maďarsko a Moldavsko-Rumunsko.

Štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Marcel Klimek priblížil, že prenos elektriny funguje bez problémov. Očakáva, že obchodovanie s elektrinou z Ukrajiny by mohlo v druhej polovici budúceho roka priniesť aj zníženie jej ceny. "Ukrajina je energeticky sebestačnou a stabilnou krajinou, preto je pre nás cenným spojencom," dodal.