Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

ODBORNÍCI: Pôda je kľúčová zložka národného bohatstva

Foto: TASR/František Iván

Zhodli sa na tom účastníci 3. kolokvia Slovenskej ekonomickej spoločnosti - Nezávislého združenia ekonómov Slovenska a Národohospodárskeho odboru Matice slovenskej .

Bratislava 11. októbra (TASR) - Pôda nie je iba tovar, je kľúčovou zložkou národného bohatstva, zárukou potravinovej dostatočnosti a bezpečnosti občanov a fundamentom štátnosti. Zhodli sa na tom účastníci 3. kolokvia Slovenskej ekonomickej spoločnosti - Nezávislého združenia ekonómov Slovenska (SES - NEZES) a Národohospodárskeho odboru Matice slovenskej v príspevkoch k pripravovanej novele zákona o pôde.

Ako ďalej v mene 53 účastníkov kolokvia informoval predseda SES - NEZES Ladislav Lysák, štát je garantom efektívneho využívania, ochrany a obrany všetkej pôdy v rámci celistvého územia a hraníc SR, osobitne pre zaistenie dostatočnosti a bezpečnosti potravín. Pôda má patriť tomu, kto na nej pracuje a jeho rodinným príslušníkom.

Prenájom pôdy všetkých druhov zahraničným subjektom sa môže podľa SES - NEZES uskutočniť len v súlade s národnoštátnymi podmienkami a záujmami Slovenskej republiky na vymedzenú dobu trvania, maximálne na 20 rokov a s povinnosťou vrátiť pozemky do pôvodného stavu. "Pôda sa nesmie v žiadnom prípade dostať do trvalého vlastníctva zahraničných subjektov, podobne ako v iných štátoch EÚ," zdôraznili účastníci kolokvia.

Vyzývajú zároveň vládu SR a Národnú radu SR, ako aj všetky zodpovedné politické a občianske sily, aby po viacročných výzvach a pokusoch v novelizácii článku 4 Ústavy SR doplnili text, že "Nerastné bohatstvo, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje, vodné toky, poľnohospodárska pôda a lesy sú vo vlastníctve Slovenskej republiky. Vlastníkmi produkčnej poľnohospodárskej pôdy a lesov nemôžu byť právnické osoby."

Žiadajú tiež vládu SR, aby pri rokovaniach o implementácii Haagského rozsudku vo veci Sústavy vodného diela Gabčíkovo-Nagymaros (SVD G-N) trvala na realizácii zmluvy z roku 1977 o výstavbe a prevádzke SVD G-N.

"Vyzývame vládne orgány a inštitúcie, politické strany, verejnú správu, mimovládne organizácie a všetkých občanov SR, aby nepodporili účasť SR v neverejne formovaných euroatlantických dohodách (TTIP a ďalších), ktoré by umožnili v akejkoľvek forme preniknúť na slovenský trh potravinárskej produkcii z geneticky modifikovaných rastlín a živočíchov a ktoré sú zdravotne a ekonomicky (aktuálne, aj v dlhodobej perspektíve) strategickou hrozbou pre budúce generácie Slovenska. V prípade neakceptovania tejto výzvy, navrhujeme urýchlenú prípravu a vykonanie referenda o neúčasti SR v realizácii týchto dohôd," dodali účastníci kolokvia.