Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Severné krídlo Modrého Kameňa čaká rekonštrukcia za takmer milión eur

Na archívnej snímke vchod do Múzea bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň v okrese Veľký Krtíš, 2. septembra 2020. Foto: TASR – Branislav Caban

Rekonštrukcia sprístupní návštevníkom hradu Modrý Kameň aj doposiaľ nevyužívané priestory kaštieľa.

Modrý Kameň 21. mája (TASR) – Severné krídlo hradu Modrý Kameň, ktorý je sídlom Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM), čaká rozsiahla rekonštrukcia za takmer milión eur. Projekt podporený z grantu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska v piatok predstavili prostredníctvom online konferencie.

Projekt rekonštrukcie hradu Modrý Kameň s názvom HraMoKaPlus nadväzuje na obnovu východného krídla barokového kaštieľa podporenú rovnako z prostriedkov EHP a Nórska. V pokračovaní projektu sa rekonštrukcie dočká aj severné krídlo, ktoré podľa slov riaditeľky múzea Heleny Ferencovej ohrozujú klimatické podmienky znásobené nevhodnými omietkami, ktoré budú v rámci prác odstránené a nahradené pôvodnými.

„Začíname realizáciu projektu, ktorý zásadnou mierou posunie život nášho múzea a národnej kultúrnej pamiatke,“ uviedla Ferencová. Online konferencie sa zúčastnil aj veľvyslanec Nórskeho kráľovstva Terje Theodor Nervik, ktorý pripomenul, že z nórskych grantov bola na Slovensku od roku 2004 podporená obnova 40 kultúrnych pamiatok. „V tomto období ide o ďalších 19 projektov v rámci kultúrneho dedičstva, ktoré na svoju obnovu dostanú celkovo 16 miliónov eur,“ povedal Nervik.

Rekonštrukcia sprístupní návštevníkom hradu Modrý Kameň aj doposiaľ nevyužívané priestory kaštieľa. „Hlavným zámerom projektu je obnova severného krídla s cieľom vytvoriť kreatívne, oddychové a reprezentatívne priestory pre aktivity miestnej komunity a návštevníkov múzea,“ vysvetlila koordinátorka projektu Janetta Hudecová.

V obnovených priestoroch vzniknú remeselné dielne, v ktorých dostanú priestor na svoju umeleckú činnosť rezbári, výtvarníci, režiséri bábkového divadla či študenti bábkoherectva zo Slovenska i Nórska. Návštevníkov poteší i nová cukráreň s celoročnou prevádzkou na výrobu a predaj regionálnych tradičných špecialít s ukážkami spracovania miestnych surovín a to najmä plodov gaštana jedlého a hrozna z regionálnych viníc. Pribudnú i nové priestory pokladne a predajne suvenírov, celé krídlo bude vybavené modernou interaktívnou audiovizuálnou technikou s informáciami o múzeu, meste Modrý Kameň a regióne Novohradu.

Projekt rekonštrukcie severného krídla získal grantový príspevok vo výške 949.871 eur, väčšinu financií poskytol nórsky grant. Viac ako 140.000 eur bude na rekonštrukciu použitých zo štátneho rozpočtu SR, ďalších takmer 50.000 z prostriedkov SNM. Na realizácii a cieľoch projektu budú spoločne so SNM participovať i Vysoká škola múzických umení, Ústredie ľudovej umeleckej výroby a nórska spoločnosť Kulturproduksjoner.