Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sezónne zamestnávanie v poľnohospodárstve a turizme sa zjednoduší

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zákon má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2023.

Bratislava 15. júna (TASR) – Zamestnávanie pracovníkov na vymedzené sezónne práce v sektore poľnohospodárstva a cestovného ruchu sa zjednoduší. Zároveň sa znížia mzdové náklady s tým súvisiace. Počíta s tým novela Zákonníka práce, ktorú v stredu schválilo plénum parlamentu hlasmi všetkých 134 prítomných poslancov. Zákon má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2023.

K naplneniu cieľa návrhu zákona má prísť aj prostredníctvom výnimky z platenia poistného na starobné poistenie a poistného na poistenie v nezamestnanosti formou odvodovej odpočítateľnej položky pri výkone sezónnej práce v sume ustanovenej podľa zákona o sociálnom poistení.

Fyzická osoba v právnom vzťahu na základe dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce podľa novely zákona má byť od vzniku tohto právneho vzťahu povinne poistená na všetky poistenia zamestnanca. "Týmto sa zabezpečí zníženie administratívnej záťaže zamestnávateľa pri prihlasovaní a odhlasovaní tohto zamestnanca," konštatujú predkladatelia v dôvodovej správe.

Pre takého zamestnanca bude však v podobe odvodovej odpočítateľnej položky existovať výnimka z platenia poistného na starobné poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Jej suma bola navrhnutá vo výške 50 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR spred dvoch rokov. "Ak z dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce zamestnanec dosiahne mesačný príjem v sume rovnej alebo nižšej ako je navrhovaná odvodová odpočítateľná položka, nebude on ani jeho zamestnávateľ platiť poistné na starobné poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti," priblížili predkladatelia. Zamestnanec a zamestnávateľ budú z tohto príjmu platiť poistné na nemocenské poistenie a poistné na invalidné poistenie, zamestnávateľ aj poistné na úrazové poistenie, poistné na garančné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity.

Ak z dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce dosiahne zamestnanec mesačný príjem v sume vyššej, ako je navrhovaná odvodová odpočítateľná položka, poistné na starobné poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti bude platiť zamestnanec, ale aj jeho zamestnávateľ len zo sumy rozdielu medzi dosiahnutým mesačným príjmom a odvodovou odpočítateľnou položkou.

Vzhľadom na to, že poistenec má v tomto prípade výnimku z platenia poistného na starobné poistenie a poistenie v nezamestnanosti v podobe odvodovej odpočítateľnej položky pri sezónnej práci, obdobia poistenia, počas ktorých nebude platiť poistné, sa nebudú hodnotiť na nárok na predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok a súvisiace pozostalostné dôchodky a na dávku v nezamestnanosti. Za tieto obdobia poistenia nebude mať poistenec, respektíve jeho pozostalí, nárok na uvedené dávky.