Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ŠFRB podporil v minulom roku výstavbu a obnovu 26.000 bytov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Časť z poskytnutých úverov od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) v tomto roku podľa ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja využijú obce a mestá na výstavbu nájomných bytov.

Bratislava 21. júna (TASR) - Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) podporil v minulom roku celkovo 939 žiadateľov. Tým sa umožnila výstavba a obnova viac ako 26.000 bytov. "Podarilo sa nám podporiť aj výstavbu 24 miest pre seniorov v zariadení sociálnych služieb," doplnil štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko.

ŠFRB dostal v minulom roku spolu 1263 žiadostí s celkovou výškou požadovanej podpory 216,1 milióna eur. "Z toho bolo podporených 939 žiadateľov, a to sumou v celkovej výške 157,9 milióna eur," vyčíslil hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Časť z poskytnutých úverov od ŠFRB v tomto roku podľa ministerstva využijú obce a mestá na výstavbu nájomných bytov. Podporu v tejto kategórii pritom získalo celkovo 35 žiadateľov.

"Aby ŠFRB mohol uspokojiť čo najviac požiadaviek miest a obcí, presunul na túto formu podpory 21,9 milióna eur. Celková suma tak je 86,9 milióna eur," dodal Kóňa. ŠFRB v minulom roku tiež previedol účty svojich klientov z komerčných bánk do Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, v ktorej má štát 100-% účasť. "Fondu sa tak podarilo ušetriť 500.000 eur, ktoré budú tiež použité na zvýšenie prostriedkov určených na poskytovanie úverov," priblížil Kóňa.