Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Shell bude pri prieskume využívať novú technológiu umelej inteligencie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Algoritmy spoločnosti SparkCognition so sídlom v Austine (Texas) budú slúžiť Shellu na spracovávanie a analýzu veľkého objemu seizmických dát pri hľadaní nových ropných ložísk.

Houston 17. mája (TASR) - Ropná spoločnosť Shell plánuje pri hlbokomorskom prieskume využívať technológiu na báze umelej inteligencie (AI) od analytickej firmy SparkCognition. Cieľom je zvýšiť produkciu ropy z podmorských ložísk vo veľkých hĺbkach, uviedli v stredu firmy v spoločnom vyhlásení. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Algoritmy spoločnosti SparkCognition so sídlom v Austine (Texas) budú slúžiť Shellu na spracovávanie a analýzu veľkého objemu seizmických dát pri hľadaní nových ropných ložísk. Shell je najväčším producentom ropy v americkej oblasti Mexického zálivu. "Sme odhodlaní nájsť nové a inovatívne spôsoby s cieľom zmeniť doterajší systém práce pri prieskumoch," povedal viceprezident Shellu pre inovácie Gabriel Guerra. Cieľom je zefektívnenie a zrýchlenie prevádzkových procesov a zvýšenie produkcie.

Nová technológia zredukuje počet seizmických prieskumov, čo zmierni tlak na podmorský život a firme zníži náklady. Spoločnosti v tejto súvislosti dodali, že nový proces by mal pomôcť Shellu skrátiť obdobie na prieskum ložísk z deviatich mesiacov na menej než deväť dní.