Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

SIEA má na podporu nákupu OZE pre domácnosti k dispozícii 18 mil. eur

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenská inovačná a energetická agentúra zvýšila pre veľký záujem rozpočet programu Zelená domácnostiam v polovici júna.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Na podporu nákupu a inštalácie obnoviteľných zdrojov energie v projekte Zelená domácnostiam má Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) k dispozícii ešte viac ako 18 miliónov eur. Po necelých dvoch mesiacoch od zvýšenia rozpočtu projektu o 30 miliónov eur sa prostriedky míňajú už iba zvoľna, vyplýva z údajov zverejnených SIEA.

Na podporu nákupu fotovoltických panelov, kotlov na biomasu, tepelných čerpadiel a slnečných kolektorov má SIEA podľa poslednej aktualizácie údajov ešte k dispozícii 18,11 milióna eur a už rezervovaných je 22,05 milióna eur. Za mesiac sa objem voľných financií znížil iba približne o milión eur a dopyt tak pravdepodobne narazil na možnosti dodávateľov týchto zariadení. Záujemcovia totiž môžu požiadať o registráciu bez obmedzení, no peniaze SIEA zarezervuje až po jej aktivácii dodávateľom.

SIEA zvýšila pre veľký záujem rozpočet programu Zelená domácnostiam v polovici júna. Na tepelné čerpadlá je možné získať maximálnu dotáciu 3400 eur, na fotovoltické panely a kotly na biomasu 1500 eur a na slnečné kolektory 1750 eur. Po aktivácii žiadosti majú zhotovitelia tri mesiace na dokončenie zákazky.