Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Platnosť poukážok z projektu Zelená domácnostiam sa predĺži

Na archívnej snímke generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vychádzame v ústrety výrobcom zariadení a zhotoviteľom, ktorí zabezpečujú inštalácie, pretože mnohí z podnikateľov avizujú predlžovanie dodacích lehôt, uviedol generálny riaditeľ SIEA P. Blaškovitš.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Poukážky z projektu Zelená domácnostiam II vydávané od augusta tohto roku budú mať platnosť päť mesiacov. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) predlžuje ich platnosť o dva mesiace, aby domácnosti získali viac času na zabezpečenie inštalácií, informovala v pondelok agentúra.

„Vychádzame v ústrety výrobcom zariadení a zhotoviteľom, ktorí zabezpečujú inštalácie, pretože mnohí z podnikateľov avizujú predlžovanie dodacích lehôt,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš. Dôvodom je globálny nedostatok surovín a komponentov, ktorý zasiahol aj tento sektor. Predĺženie platnosti poukážok pomôže podľa Blaškovitša aj domácnostiam a firmám, ktoré sa obávajú, že nestihnú zariadenia nainštalovať v stanovenom termíne pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID 19.

Zmena platnosti z troch na päť mesiacov sa podľa aktualizovaných osobitných podmienok projektu, zverejnených 5. novembra, týka platných poukážok, ku ktorým zatiaľ neboli doručené žiadosti o preplatenie, aj ďalších poukážok, ktoré budú vydané do konca roka. Lehota, v ktorej majú zhotovitelia poukážky rezervovať v elektronickom systéme, zostáva naďalej 30 dní od vydania poukážky.

„Žiadosti o preplatenie vybavujeme priebežne v čo možno najkratších lehotách, preto v prípade, že sú zariadenia už nainštalované uvítame, ak zhotovitelia pošlú podklady k žiadosti o preplatenie čím skôr. Zrýchli sa tak proces vydávania nových poukážok, pretože budeme môcť uvoľniť ďalšie prostriedky pre domácnosti, ktorých žiadosti máme v zásobníkoch. Aktuálne v zásobníkoch evidujeme vyše 2500 podaných žiadostí,“ zdôraznil Blaškovitš.

Celkovo bolo z operačného programu Kvalita životného prostredia prostredníctvom projektu Zelená domácnostiam II zatiaľ podporených viac ako 15.600 zrealizovaných inštalácií zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. V súčasnosti je ešte možné požiadať o príspevok na solárne kolektory.