Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SIEA predstaví na EXPO Dubaj tri vodíkové workshopy

Generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš, archívna snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prvý z vodíkových workshopov na EXPO sa uskutoční 3. novembra a otvorí ho eurokomisár Maroš Šefčovič.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR pripravuje počas medzinárodnej výstavy EXPO v Dubaji sériu workshopov o možnostiach využitia vodíka a vodíkových technológií v blízkej budúcnosti. Workshopy sa uskutočnia v rámci troch tematických týždňov, informovala v stredu SIEA.

„Séria odborných workshopov je jedinečnou príležitosťou informovať na medzinárodnom fóre o vodíkovej stratégii Slovenska, doterajších výsledkoch a ďalších plánovaných aktivitách, ktoré nám pomôžu pri prechode na nízkouhlíkové hospodárstvo,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

Prvý z vodíkových workshopov na EXPO sa uskutoční 3. novembra a otvorí ho eurokomisár Maroš Šefčovič. Počas podujatia budú prezentované najdôležitejšie plány, ale aj konkrétne projekty. Diskutovať sa bude o procese dekarbonizácie v plynárenskom a potrubnom priemysle, o výzvach súvisiacich s výrobou vodíka s využitím obnoviteľných zdrojov energie. Zástupcovia Národnej vodíkovej asociácie Slovenska (NVAS) predstavia súčasný vodíkový ekosystém a reprezentanti Košického samosprávneho kraja budú hovoriť o transformácii regiónu orientovaného na fosílne palivá na oblasť využívajúcu obnoviteľné zdroje energie a vodík. Samostatný blok bude venovaný infraštruktúrnym projektom v doprave v stredoeurópskom regióne.

Vodíkový workshop na EXPO bude možné 3. novembra sledovať aj online od 8.00 h stredoeurópskeho času. Prenos zabezpečuje Národná vodíková asociácia Slovenska, pričom registrácia na podujatie na stránke nvas.sk je bezplatná. Ďalšie dva vodíkové workshopy sa uskutočnia v nasledujúcom roku. Druhý bude súčasťou tematického týždňa venovaného cestovaniu a prepájaniu (9. – 15. januára). Tretí vodíkový workshop sa bude konať počas slovenského národného týždňa (24. – 28. januára).