Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

SIEA: Prostriedky vyčlenené na fotovoltické panely sa rýchlo vyčerpali

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Okrem aktuálnej možnosti podávať žiadosti o poukážky na slnečné kolektory otvorí SIEA zásobník na tepelné čerpadlá a tiež na kotly na biomasu.

Bratislava 7. septembra (TASR) - V projekte Zelená domácnostiam II pribudlo v pondelok (6. 9.) takmer 900 nových žiadostí o poukážku na fotovoltické panely. Rezervovaná je tak celá suma podpory vo výške 1,3 milióna eur, ktorú Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) mimoriadne uvoľnila na fotovoltické inštalácie. Registrácia pritom bola spustená až od 15.00 h. Žiadosti o poukážky na slnečné kolektory je možné naďalej podávať. SIEA o tom informovala na svojej internetovej stránke.

„Záujem domácností o poukážky na fotovoltické panely presiahol vyčlenenú sumu aj ďalšie voľné prostriedky, ktoré zostali po nevyužitých poukážkach. Spolu bolo zaregistrovaných takmer 900 nových žiadostí v celkovej hodnote 1,3 milióna eur,“ uviedla SIEA. Pôvodne agentúra na fotovoltické panely vyčlenila sumu 1,1 milióna eur. Žiadosti o poukážky na slnečné kolektory je možné podávať až do naplnenia zásobníka, v ktorom bola v aktuálnom období vyčlenená suma 1,5 milióna eur.

SIEA informovala o doplnení dodatočných finančných prostriedkov v celkovej výške 5,2 milióna eur na projekt Zelená domácnostiam II v prvej polovici augusta. „Reagujeme na pretrvávajúci veľký záujem zo strany domácností, ale aj zhotoviteľov. Všetky prostriedky, ktoré sme vyčlenili začiatkom tohto roka, sú už rezervované, a tak už pár mesiacov nebolo možné nové žiadosti podávať,“ informoval vtedy generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš. Na dodatočné financovanie inštalácií fotovoltických panelov, slnečných kolektorov, kotlov na biomasu a tepelných čerpadiel agentúra využila ušetrené financie z nevyužitých poukážok a peniaze pôvodne určené na technickú podporu projektu.

Okrem aktuálnej možnosti podávať žiadosti o poukážky na slnečné kolektory otvorí v stredu (8. 9.) od 15.00 h SIEA zásobník na tepelné čerpadlá, v ktorom je k dispozícii 1,7 milióna eur, a tiež na kotly na biomasu, kde je pripravených 900.000 eur. „Pretože sa v zásobníkoch ešte nachádzajú žiadosti o poukážky na tepelné čerpadlá a kotly na biomasu zaregistrované skôr, je pravdepodobné, že k novým žiadostiam budú poukážky vydané až v roku 2022,“ spresnila SIEA.