Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

SIEA: V projekte Zelená domácnostiam aktivovalo skoro 400 poukážok

Na snímke generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič. Foto: TASR - Pavol Zachar

SIEA v uplynulých týždňoch zhotoviteľov vyzývala, aby mimoriadne doplnenie prostriedkov využili len na aktivovanie poukážok k tým inštaláciám, ktoré bude možné dokončiť počas troch mesiacov.

Bratislava 24. marca (TASR) - O aktiváciu poukážok z projektu Zelená domácnostiam požiadalo vo štvrtok (23. 3.) takmer 400 zhotoviteľov. Podporených tak bude ďalších 2745 zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov v domácnostiach. Po tom, ako záujem o poukážky presiahol po necelej polhodine aj mimoriadne zvýšené prostriedky, bola aktivácia žiadostí opäť uzatvorená, informovala v piatok Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

"Keďže sme uvoľnili posledné financie z aktuálneho projektu Zelená domácnostiam, očakávali sme enormný záujem, čo sa aj potvrdilo. Pozitívne nás prekvapil veľký počet zhotoviteľov, bolo ich 393, ktorí o aktivovanie poukážok úspešne požiadali. Určite neboli uspokojení záujemcovia v plnej miere, avšak využili sme všetky možnosti, ktoré momentálne máme, a ďalšiu podporu pripravujeme v novom projekte," uviedol generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Stanislav Jurikovič.

SIEA v uplynulých týždňoch zhotoviteľov vyzývala, aby mimoriadne doplnenie prostriedkov využili len na aktivovanie poukážok k tým inštaláciám, ktoré bude možné dokončiť počas troch mesiacov. Suma 5,6 milióna eur, ktorá bola k dispozícii po zvýšení a uvoľnení prostriedkov po nevyužitých poukážkach, bola vyčerpaná za 24 minút.

"Samotná aktivácia je pre zhotoviteľov jednoduchým krokom, v rámci ktorého vyplnia číslo poukážky a aktivačný kód, avšak potvrdenie aktivácie automaticky spustí prepočítavanie dostupnej sumy, čo pri veľkom počte požiadaviek spôsobovalo dlhšiu odozvu systému," vysvetlil Jurikovič.

Poukážky k žiadostiam, ktoré zhotovitelia aktivovali, SIEA vydá v utorok (28. 3.) a v najbližších dňoch ich rozpošle domácnostiam. Celkom bude vydaných 1168 poukážok na tepelné čerpadlá, 1277 na fotovoltické panely, 232 na solárne kolektory a 68 na kotly na biomasu.

Registrácia nových žiadostí je naďalej otvorená, slúži však len na evidovanie záujmu domácností o podporu v ďalšom období, keď SIEA pripravuje nový projekt s rozpočtom 140 miliónov eur financovaný z Programu Slovensko. Nové podmienky podpory budú zverejnené po schválení projektu.