Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Siemens Energy vykázal za 3. štvrťrok stratu

Vlajky vejú pred sídlom nemeckého priemyselného agregátu Siemens v Mníchove. Foto: TASR/AP

Siemens Energy očakáva náklady vo výške 1,6 miliardy eur na potrebné opravy a výmeny problematických komponentov v pobrežných turbínach.

Mníchov 7. augusta (TASR) - Nemecký priemyselný koncern Siemens Energy vykázal za 3. štvrťrok finančného roka 2022/2023 čistú stratu. Dôvodom boli najmä problémy jeho divízie Siemens Gamesa. Neočakáva pritom žiadne zlepšenie v priebehu roka. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Siemens Energy v pondelok oznámil, že za tri mesiace do konca júna 2023 zaznamenal čistú stratu 2,9 miliardy eur, najvyššiu od vzniku spoločnosti, ktorá sa v roku 2020 odčlenila od konglomerátu Siemens.

Za stratou sú poplatky na burze spojené s problematickou dcérskou spoločnosťou Siemens Gamesa, ktorá vyrába veterné turbíny, a negatívne daňové vplyvy.

Tržby skupiny na porovnateľnom základe v sledovanom období vzrástli o 8 % na 7,5 miliardy eur.

Spoločnosť so sídlom v Mníchove predpovedá za celý finančný rok do konca septembra 2023 rekordnú stratu 4,5 miliardy eur.

V júni sa objavili nové problémy v Siemens Gamesa, ktorá zápasí s čoraz väčším zlyhávaním komponentov veterných turbín, vrátane rotorových listov a ložísk, čo tvrdo zasiahne spoločnosť.

Siemens Energy očakáva náklady vo výške 1,6 miliardy eur na potrebné opravy a výmeny problematických komponentov v pobrežných turbínach.

"Naše výsledky za 3. štvrťrok poukazujú na výzvy v súvislosti so Siemens Gamesa. Silný výkon nášho podnikania v ďalších oblastiach mi dáva dôveru v schopnosť našej spoločnosti postaviť naše podniky pevne na nohy," povedal generálny riaditeľ Siemens Energy Christian Bruch.

Siemens Energy sa odčlenila od Siemensu pred tromi rokmi a odvtedy skupina zápasí so stratami pre problémy Siemens Gamesa.

S cieľom lepšie uchopiť situáciu, Siemens Energy v minulom roku úplne prevzala dcérsku spoločnosť. Analytici tvrdia, že budúcnosť Brucha bude pravdepodobne závisieť od toho, či a ako rýchlo sa vyriešia problémy s výrobcom veterných turbín.