Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Siemens Energy zvažuje úplné prevzatie dcérskej firmy Siemens Gamesa

Vlajky vejú pred sídlom nemeckého priemyselného agregátu Siemens v Mníchove. Foto: TASR/AP

Podľa zdrojov z firmy Siemens Energy hľadá možnosti, ako čo najlepšie získať zvyšný podiel v Siemens Gamesa, pričom dodali, že dohoda by sa mohla uzavrieť do leta.

Mníchov 18. mája (TASR) - Nemecká spoločnosť Siemens Energy potvrdila, že zvažuje úplné prevzatie svojej dcérskej spoločnosti Siemens Gamesa so sídlom v Španielsku, ktorá vyrába veterné turbíny. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Siemens Energy čelí tlaku akcionárov na prevzatie kontroly nad firmou Siemens Gamesa, v ktorej vlastní 67 %. Ten spoločnosť zdedila v rámci odčlenenia od bývalého materského koncernu Siemens.

Manažment zvažuje hotovostnú ponuku na stiahnutie dcérskej spoločnosti z akciového trhu, zatiaľ však nepadlo žiadne rozhodnutie, uvádza sa vo vyhlásení Siemens Energy.

Siemens Gamesa má v súčasnosti hodnotu približne 9,6 miliardy eur. O jej možnom prevzatí sa špekuluje už celé mesiace.

Christian Bruch, výkonný riaditeľ Siemens Energy, vo vyhlásení začiatkom tohto mesiaca uviedol, že výsledky Gamesy boli "sklamaním" a "ťažko zaťažili" materskú spoločnosť.

Podľa zdrojov z firmy Siemens Energy hľadá možnosti, ako čo najlepšie získať zvyšný podiel v Siemens Gamesa, pričom dodali, že dohoda by sa mohla uzavrieť do leta.

Siemens Gamesa v apríli spustila plán reštrukturalizácie, aby vyriešila problémy v dodávateľskom reťazci, s meškaním kľúčových projektov a rastom vstupných nákladov, ktoré poškodzujú jej výsledky. Snaží zvýšiť ceny veterných turbín, aby si vykompenzovala vyššie náklady na suroviny.