Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Siemens aj General Electric sa zaujímajú o prevzatie Alstomu

Alstom Foto: TASR/AP

Podľa informácií parížskeho denníka Le Figaro Siemens navrhuje Alstomu výmenu.

Paríž/Mníchov 27. apríla (TASR) - Nemecký priemyselný koncern Siemens sa zamiešal do hry o prevzatie energetických operácií francúzskej skupiny Alstom. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Siemens uviedol, že zaslal vedeniu Alstomu list, v ktorom "signalizoval pripravenosť rokovať o strategických otázkach budúcej spolupráce". Podľa francúzskeho ministra hospodárstva Arnauda Montebourga má zmysel kombinácia divízií, ktorej výsledkom by bolo, že Siemens a Alstom by sa stali poprednými svetovými koncernami v oblasti energetiky a dopravy.

Podľa informácií parížskeho denníka Le Figaro Siemens navrhuje Alstomu výmenu. Nemecký koncern by francúzskej skupine prenechal polovicu operácií v oblasti železničnej dopravy, ako je výroba ICE vlakov a lokomotív, plus by jej za energetickú divíziu doplatil v hotovosti.

Siemens
Foto: TASR/AP
Siemens týmto spôsobom reaguje na ponuku amerického koncernu General Electric (GE), ktorý má tiež záujem o aktíva Alstomu v oblasti energetiky. Na energetiku pripadá až 70 % tržieb francúzskej skupiny. Američania si údajne už zabezpečili podporu francúzskeho koncernu Bouygues, ktorý vlastní v Alstome 29-% podiel. GE vraj za energetickú divíziu Alstomu ponúka 13 miliárd USD (9,4 miliardy eur).

"Ide o to, aby sa v oblasti energetiky a dopravy vytvorili dvaja špičkoví hráči na európskej a svetovej úrovni, jeden okolo Siemensu a druhý okolo Alstomu," uviedol francúzsky minister hospodárstva Arnaud Montebourg. Francúzsky štát je ochotný tiež investovať, ak sa peniaze použijú na udržanie výroby v krajine.

Americký koncern General Electric chce prevziať veľkú časť Alstomu

Americký priemyselný konglomerát General Electric (GE) sa snaží prevziať veľkú časť francúzskeho koncernu Alstom. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Šéf GE Jeff Immelt sa dnes v Paríži z tohto dôvodu stretne s poprednými francúzskymi politikmi rovnako ako s predstaviteľmi Alstomu. Niekoľko informovaných zdrojov tvrdilo, že transakcia v odhadovanej hodnote 13 miliárd USD (9,4 miliardy eur) môže byť oznámená v priebehu niekoľkých dní.

Karty však zamiešal nemecký Siemens, ktorý poslal list vedeniu Alstomu. Nemecký koncern v liste "signalizoval pripravenosť rokovať o strategických otázkach budúcej spolupráce". Táto možnosť by bola pre francúzsku vládu prijateľnejšia. Paríž totiž už predtým oznámil, že bude hľadať alternatívy k ponuke GE.

Immelt by sa dnes mal v Paríži stretnúť so šéfom Alstomu Patrickom Kronom a ďalšími predstaviteľmi francúzskej skupiny. Okrem toho sa očakáva, že bude rokovať aj s francúzskym ministrom hospodárstva Arnaudom Montebourgom a možno aj s prezidentom Françoisom Hollandom alebo premiérom Manuelom Vallsom. Podľa francúzskych médií dnes tiež bude zasadať Správna rada Alstomu. Bolo by to už jej druhé zasadnutie od piatka (25. 4.).

Podľa neoficiálnych informácií má GE záujem o aktíva Alstomu v oblasti energetiky. Na energetiku pripadá až 70 % tržieb francúzskej skupiny. Američania si údajne už zabezpečili podporu francúzskeho koncernu Bouygues, ktorý vlastní v Alstome 29-% podiel. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami. Ak by sa americkému koncernu podaril jeho zámer, Alstomu by zostali len operácie v oblasti dopravnej techniky. Francúzska spoločnosť napríklad vyrába známe vlaky TGV.

Socialista Montebourg je predstaviteľom typicky francúzskeho opatreného prístupu k zahraničným prevzatiam domácich firiem z kľúčových odvetví. Minulý týždeň vyhlásil, že bude chrániť národné záujmy a "preskúma iné riešenia a scenáre" pre Alstom. Francúzsky koncern sa totiž dostal do problémov pre vysoké dlhy a slabý dopyt.

Francúzsky štát zachránil Alstom v roku 2004 a odvtedy je koncern silne závislý od objednávok od francúzskych štátnych železníc SNCF a energetickej spoločnosti EDF. Alstom po celom svete zamestnáva 93.000 ľudí. Energetická divízia koncernu vyrába turbíny využívané v uhoľných a plynových elektrárňach rovnako ako jadrové reaktory, veterné parky a systémy na prenos a distribúciu elektriny.

Obchodovanie s akciami Alstomu bolo v piatok po zverejnení správy o plánovanom prevzatí zo strany GE prerušené. Akcia francúzskeho koncernu za uplynulých 12 mesiacov do zverejnia správy oslabila o 20 %.