Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Siemens Healthineers zvýšil prognózu predaja a zisku

Na snímke logo pred sídlom nemeckého priemyselného agregátu Siemens v Mníchove. Foto: TASR/AP

V 2. štvrťroku vzrástol tzv. porovnateľný predaj spoločnosti takmer o 13 % na 3,965 miliardy eur a čistý zisk sa zvýšil o 8 % na 447 miliónov eur.

Berlín 3. mája (TASR) - Nemecký výrobca zdravotnej techniky Siemens Healthineers zlepšil v pondelok svoju celoročnú prognózu predaja a zisku vo finančnom roku 2020/2021, keďže pandémia ochorenia COVID-19 ďalej zvyšuje dopyt po rýchlych antigénových testoch.

Skupina teraz očakáva, že jej tržby za celý rok do konca septembra 2021 stúpnu o 14 až 17 % namiesto o 8 - 12 % v predošlej predpovedi. Upravený základný zisk na akciu sa bude pohybovať v pásme 1,90 až 2,05 eura, zatiaľ čo v predchádzajúcej predikcii počítal so ziskom 1,63 až 1,82 eura.

Pozitívne vyhliadky podporuje rastúci dopyt po rýchlych testoch spoločnosti na ochorenie COVID-19, ktoré sa predávajú hlavne v Nemecku. Len v 2. štvrťroku (január - marec) dosiahli tržby z predaja testov 190 miliónov eur. Spoločnosť Siemens Healthineers preto najnovšie očakáva tržby z rýchlych antigénových testov za celý fiškálny rok zhruba vo výške 750 miliónov eur, namiesto 300 až 350 miliónov v predošlej prognóze.

V 2. štvrťroku vzrástol tzv. porovnateľný predaj spoločnosti takmer o 13 % na 3,965 miliardy eur a čistý zisk sa zvýšil o 8 % na 447 miliónov eur.

Výrobcovia zdravotnej techniky na celom svete profitujú tiež z obnovenia dodávok pre nemocnice, ktoré sa vlani na začiatku pandémie dočasne pozastavili. Holandský rival Philips minulý týždeň zaznamenal výrazný skok v kvartálnom zisku.

Siemens Healthineers uviedol, že tržby jeho divízie zobrazovacej techniky stúpli o 7 %, čo bolo spôsobené najmä dvojciferným nárastom predaja počítačových tomografov a röntgenových prístrojov.