Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Siemens uzavrel v Indii veľký kontrakt na dodávku a servis vlakov

Vlajky vejú pred sídlom nemeckého priemyselného agregátu Siemens v Mníchove. Foto: TASR/AP

Firma totiž bola doteraz v segmente koľajových vozidiel veľmi silná v Severnej Amerike a strednej Európe, ale v Indii poskytovala najmä komponenty a infraštruktúru.

Zürich 16. januára (TASR) - Nemecký koncern Siemens podpísal kontrakt na dodávku a servis nákladných vlakov v Indii v hodnote 3 miliardy eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

To je najväčší kontrakt na dodávku lokomotív v histórii Siemensu. Lokomotívy s výkonom 1200 koní a maximálnou rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu navrhnuté Siemensom sa budú montovať v továrni indických železníc v štáte Gudžarát počas nasledujúcich 11 rokov, pričom dodávky sa začnú o 24 mesiacov.

"Tieto nové lokomotívy môžu počas svojho životného cyklu nahradiť 500.000 až 800.000 nákladných vozidiel," uviedol šéf firmy Siemens Mobility Michael Peter.

Táto objednávka je pre Siemens v Indii veľmi dôležitá, uviedol Peter pre agentúru Reuters. Firma totiž bola doteraz v segmente koľajových vozidiel veľmi silná v Severnej Amerike a strednej Európe, ale v Indii poskytovala najmä komponenty a infraštruktúru.

Siemens sa snaží získať v Indii aj ďalšie kontrakty na dodávku vlakov. India je v oblasti železničnej dopravy najväčším trhom na svete s 24 miliónmi cestujúcich, ktorí denne využijú viac než 22.000 vlakov. Vláda chce tiež zvýšiť podiel železničnej siete na nákladnej doprave na 40 až 45 % zo súčasných 27 %, uviedol Siemens.