Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Siemens získal v Grécku kontrakt za 41 miliónov eur

Siemens Foto: TASR/AP

Momentálne sa pracuje na predĺžení liniek 2 a 3 aténskeho metra zhruba o 16 kilometrov.

Berlín 11. apríla (TASR) - Nemecká spoločnosť Siemens získala v Grécku kontrakt v hodnote 41 miliónov eur na zabezpečenie signalizačnej a iných technológií v projekte rozširovania aténskeho metra. Ten je zo 70 % financovaný z fondov Európskej únie (EÚ).

Momentálne sa pracuje na predĺžení liniek 2 a 3 aténskeho metra zhruba o 16 kilometrov. Súčasťou tohto projektu je aj spojenie medzi letiskom v hlavnom meste a prístavom Pireus.

Oznámenie Siemensu prišlo krátko potom, ako grécky parlament ratifikoval dohodu o ukončení dlhodobého sporu týkajúceho sa údajného korupčného správania firmy s cieľom získať lukratívne kontrakty v krajine. Siemens, ktorého projekty boli v 90. rokoch údajne preplatené približne o 2 miliardy eur, v rámci dohody súhlasil, že mu Grécko nemusí doplatiť 80 miliónov eur, ktoré mu dlhuje za preplatené projekty, a naopak, sama firma prispeje zhruba 90 miliónmi eur na protikorupčné programy. Ďalších asi 100 miliónov eur investuje spoločnosť tento rok do firmy Siemens Hellas a 60 miliónov eur do inovácií.