Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Občianske združenie zažalovalo distribútorov elektriny na Slovensku

Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Inštitút podal žalobu voči spoločnostiam ZSE Energia, Stredoslovenská energetika a Východoslovenská energetika.

Bratislava 17. septembra (TASR/Teraz.sk) – Občianske združenie Európsky Inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát podalo kolektívnu žalobu voči veľkým dodávateľom elektriny domácnostiam pre neoprávnenú fakturáciu. Teraz.sk o tom informovala hovorkyňa mimoparlamentnej strany Sieť Karolína Ducká s tým, že v prípade úspechu na súde by každá domácnosť mohla dostať vrátených asi 300 eur za celé obdobie neoprávnenej fakturácie od roku 2010.

Združenie podalo žalobu na Okresný súd Bratislava I voči spoločnostiam ZSE Energia, Stredoslovenská energetika a Východoslovenská energetika prostredníctvom občianskeho združenia Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa. Argumentuje neoprávneným uplatňovaním tzv. tarify za prevádzkovanie systému v rámci koncovej ceny elektriny.

„Táto tarifa je súčasťou mesačnej faktúry pre všetky domácnosti, avšak spotrebitelia za jej úhradu nedostávajú od dodávateľov elektriny žiadne vecné plnenie a jej platba nijako nesúvisí s dodávkou elektriny domácnostiam. Tarifa má teda povahu autoritatívneho poplatku, o ktorom vie verejnosť len veľmi málo,“ upozornil vedúci pracovnej skupiny Siete pre energetiku Roman Brecely. Výnosy podľa neho smerujú výrobcovi elektriny z domáceho uhlia, k výrobcom zelenej energie a výrobcom elektriny kombinovanou formou.

Inštitút žiada súd o preverenie, či sa toto 100-% prenesenie záťaže súvisiacej s podporou uhlia a zelenej energie na odberateľov elektriny deje v súlade so zákonmi. „Občania majú totiž nielen právo poznať pozadie systému podpory, na ktorý sa skladajú, ale aj právo vyjadriť sa k tomu, či vôbec chcú takýto systém podpory,“ doplnil Brecely.

Ako uviedol, tarifa je dnes určená rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vo výške 21,82 eura/MWh bez dane z pridanej hodnoty (DPH), pričom priemerná slovenská domácnosť zaplatí na tejto tarife ročne približne 80 eur vrátane DPH. Tarifa dnes tvorí zhruba 16 % koncovej ceny elektriny.

Spoločnosť Stredoslovenská energetika v reakcii pre TASR konštatovala, že žalobu doposiaľ nedostala. "Pretože nepoznáme presné znenie avizovanej žaloby, nedokážeme k nej momentálne zaujať relevantné stanovisko. Napriek tomu môžeme vyjadriť presvedčenie, že spoločnosť pri svojej činnosti dôsledne dodržiava platnú slovenskú legislatívu," zdôraznila jej hovorkyňa Michaela Krivá. ZSE odmietla tému komentovať.