Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Silnejší frank obmedzuje výrobu vo švajčiarskych firmách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Silný frank poškodzuje švajčiarsky export do EÚ. Zdražela v nej švajčiarska čokoláda, syry, hodinky, náhradné autodiely, stroje, prístroje, liečivá a zariadenia.

Bern 27. januára (TASR) - Posilnenie franku voči euru má už pre viaceré švajčiarske exportné podniky za následok obmedzovanie výroby. Informuje o tom DPA. Zníženie pracovných úväzkov by však zamestnanci nemali pocítiť. Vláda dnes oznámila, že ich nižšie príjmy bude kompenzovať. Minister hospodárstva Johann Schneider-Ammann dostal za úlohu zamedziť strate pracovných miest.

Švajčiarska národná banka (ŠNB) 15. januára nečakane zrušila minimálny kurz franku voči spoločnej mene eurozóny na 1 EUR/1,20 CHF. Kurz bol takto stanovený v roku 2011 v období vrcholiacej gréckej krízy. Frank vtedy voči euru rýchlo posilňoval a švajčiarski centrálni bankári sa obávali, že ak bude trend pokračovať, dôjde k oslabeniu vývozu do EÚ. Pred vyše troma rokmi vedenie centrálnej banky stanovilo, že ak by sa mal frank približovať k parite s eurom, bude intervenovať proti vlastnej mene a za franky bude na finančnom trhu skupovať eurá. Teraz po zrušení limitu však frank rýchlo spevňoval a občas sa už dosiahla parita oboch mien.

Silný frank poškodzuje švajčiarsky export do EÚ. Zdražela v nej švajčiarska čokoláda, syry, hodinky, náhradné autodiely, stroje, prístroje, liečivá a zariadenia. Sú opodstatnené obavy, že odbyt švajčiarskej produkcie v nasledujúcich mesiacoch výrazne klesne.

Predstavitelia švajčiarskych podnikateľov žiadajú vládu o pomoc. Diskutuje sa však nielen o skrátení pracovných úväzkov zamestnancov výrobných podnikov, ale aj o tom, aby sa vzdali časti mzdy.

Miera nezamestnanosti v krajine je teraz len 3,4-%.