Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Silný dolár má negatívny vplyv na ekonomiku USA

Foto: TASR/AP

Medzi ďalšie faktory, ktoré mali na začiatku tohto roka negatívny vplyv na ekonomiku, patria chladné počasie a štrajky zamestnancov prístavov.

Washington 4. apríla (TASR) - Marcová správa o vývoji na trhu práce v USA ukázala, že silný dolár má negatívny vplyv na najväčšiu svetovú ekonomiku. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

V USA sa v marci vytvorilo 126.000 nových pracovných miest, uviedlo v piatok (3.4.) americké ministerstvo práce. To je len asi polovica v porovnaní s očakávaniami a najmenej od decembra 2013. Hlavným dôvodom je pokles zamestnanosti vo výrobnom sektore. Na porovnanie v predchádzajúcich 12 mesiacoch vzniklo mesačne vždy viac než 200.000 nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti zostala na 6,5-ročnom minime 5,5 %. "Ekonomika samozrejme trpí negatívnymi následkami silného dolára," uviedol analytik spoločnosti Plante Moran Financial Advisors Jim Baird. "Zisky firiem sú pod tlakom a obmedzenie prijímania nových zamestnancov je reakciou na to."

Experti predpokladajú, že americká ekonomika v 1. kvartáli medziročne vzrástla o 0,6 %. V posledných troch mesiacoch 2014 bolo tempo rastu ešte štvornásobne vyššie. Medzi ďalšie faktory, ktoré mali na začiatku tohto roka negatívny vplyv na ekonomiku, patria chladné počasie a štrajky zamestnancov prístavov.

Euro v piatok po zverejnení správy amerického ministerstva práce posilnilo o 1 cent na približne 1,10 USD/EUR. Väčšina expertov predpokladá, že Fed v polovici roka začne zvyšovať svoj kľúčový úrok, ktorý je od konca roka 2008 v blízkosti nuly.

Súkromné firmy v USA vytvorili v marci len 129.000 nových pracovných miest. Vo februári to bolo ešte 264.000. V priemysle, ktorý najviac trpí silným dolárom, počet pracovných miest klesol o 1000. V oblasti ťažby sa dokonca stratilo 11.000 pracovných miest. Dôvodom je pokles cien ropy. Mnohé firmy obmedzili alebo ukončili ťažbu ropy a plynu, pretože už nebola rentabilná.