Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Silný frank stiahne švajčiarsku ekonomiku do recesie

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP Photo

Švajčiarska národná banka (SNB) 15. januára nečakane zrušila strop pre posilnenie franku k euru. KOF dovtedy v tomto roku počítal s nárastom domácej ekonomiky o 1,9 %.

Zürich 28. januára (TASR) - Švajčiarsko sa v dôsledku prudkého posilnenia franku musí podľa ekonómov tento rok pripraviť na recesiu. Švajčiarsky ekonomický inštitút KOF očakáva v roku 2015 pokles hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,5 %. Informovala o tom agentúra DPA.

Švajčiarska národná banka (SNB) 15. januára nečakane zrušila strop pre posilnenie franku k euru. KOF dovtedy v tomto roku počítal s nárastom domácej ekonomiky o 1,9 %. Po zrušení minimálneho kurzu frank prudko posilnil a jeho kurz voči euru sa pohybuje okolo parity. Švajčiarska mena sa zhodnotila aj voči doláru a ostatným menám.

To znamená, že švajčiarsky tovar na svetových trhoch zdražel. Experti v dôsledku toho predpokladajú, že sa utlmí dopyt po švajčiarskom exporte, ktorý by mal klesnúť o 1,4 %. Ekonómovia počítajú s pádom do recesie a nárastom nezamestnanosti predovšetkým počas letných mesiacov. Miera nezamestnanosti sa podľa KOF tento rok zvýši z 3,4 % na 4,1 %.