Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Siluanov: Rozpočtový deficit Ruska dosiahne približne 1 % HDP

Na archívnej snímke ruský minister financií Anton Siluanov (vľavo) sa zúčastňuje na zasadnutí Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu v Moskve v Rusku. Foto: TASR/AP

Vyššie ceny ropy a vyššie príjmy z daní pomohli ruskej vláde znížiť schodok v rozpočte, ktorý mal byť podľa odhadov zo začiatku roka oveľa väčší.

Moskva 22. novembra (TASR) - Rozpočtový deficit Ruska bude v tomto roku približne 1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedol to v stredu minister financií Anton Siluanov. To poukazuje na zlepšenie "fiškálneho zdravia" krajiny vďaka nárastu rozpočtových príjmov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Vyššie ceny ropy a vyššie príjmy z daní pomohli ruskej vláde znížiť schodok v rozpočte, ktorý mal byť podľa odhadov zo začiatku roka oveľa väčší. Niektorí ekonómovia dokonca očakávali deficit až vo výške 5 % HDP.

"Prichádzajú ďalšie príjmy z ropy a plynu, ekonomika funguje a tempo jej rastu nám umožňuje hovoriť o vyšších rozpočtových príjmoch," povedal Siluanov.

Deficit za január až október 2023 predstavoval 1,24 bilióna rubľov (13,82 miliardy USD; 12,61 miliardy eur) alebo 0,7 % HDP, uviedlo začiatkom tohto mesiaca ministerstvo financií. Ruský rozpočtový plán na rok 2023 počíta s deficitom 2,93 bilióna rubľov, čiže 2 % HDP.

(1 EUR = 1,0955 USD)