Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SIMON: Vláda pripravuje farmárov o možnosť kúpiť pozemky na splátky

Zsolt Simon Foto: TASR/Michal Svítok

Dôvodom podľa exministra Zsolta Simona je, že poľnohospodári nemusia mať po nedávnom suchom období peniaze na nákup pozemkov, ktoré obhospodarujú.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Rezort pôdohospodárstva ruší možnosť farmárov nakupovať štátnu pôdu pod svojimi nehnuteľnosťami na trojročné splátky. Tvrdí to bývalý šéf rezortu pôdohospodárstva a podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon.

"Nechápem, prečo si pán minister myslí, že naši farmári sú natoľko bohatí, že si po suchu z vrecka vyberú niekoľko stoviek alebo desiatok tisíc eur a naraz zaplatia," vyhlásil na dnešnom tlačovom brífingu na pôde parlamentu Simon.

Od 1. januára 2011 podľa neho platí nariadenie vlády, podľa ktorého Slovenský pozemkový fond (SPF) môže predať pozemky tým, ktorí tam majú stavby alebo poľnohospodárske strediská. V rámci zmluvy s fondom je pritom možné dojednať zaplatenie kúpnej ceny v splátkach, a to najviac na tri roky. "Pán minister pripravil novelu tohto nariadenia vlády, kde tieto ustanovenia vypúšťa pod zámienkou, že je to len legislatívno-technická úprava," upozornil Simon.

Ako dodal, je presvedčený, že tento krok pripravil rezort pôdohospodárstva vedome či nevedome preto, aby umožnil finančným skupinám dostať sa ku poľnohospodárskym podnikom. Slovenskí poľnohospodári sa tak podľa Simona dostanú do problémov, pretože tretia strana môže kúpiť pôdu pod ich majetkom.

Dôvodom je, že poľnohospodári nemusia mať po nedávnom suchom období peniaze na nákup pozemkov, ktoré obhospodarujú. "Fond to ponúkne niekomu inému, a ten zaplatí v hotovosti. Farmár tam bude mať maštaľ, bude tam mať dobytok a niekto iný bude mať pôdu pod ním," konštatoval Simon.

Podľa hovorkyne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Magdy Tóth Želeňákovej je plánované vypustenie problematického odseku skôr v prospech poľnohospodárov. Po novom by totiž malo byť rozloženie splátok možné na dlhšie obdobie než tri roky. "Splátkový kalendár je možné zmluvne dohodnúť bez tohto ustanovenia nariadenia vlády na akúkoľvek dobu," uviedla pre TASR.

Doterajšia úprava nadobudnutia vlastníckeho práva bola podľa hovorkyne nejasná, a to predovšetkým z pohľadu príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka. Ako dodala, pravidlá boli navyše ekonomicky nevýhodné, a to v súvislosti s čerpaním niektorých druhov podpôr.