Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny prenajímaných vozidiel budú naďalej stúpať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mnohí ľudia pre pandémiu začali uprednostňovať individuálnu dopravu a požičovne v dôsledku krízy zmenšili svoje vozové parky.

Oberpfaffenhofen 17. októbra (TASR) - Ceny prenajímaných vozidiel v Nemecku budú podľa trhovej jednotky Sixt naďalej stúpať, keďže požičovniam chýbajú nové vozidlá. "Stále bude existovať vysoký dopyt popri pretrvávajúcej nedostatočnej ponuke," cituje agentúra DPA vyjadrenie šéfa predstavenstva Sixtu Nica Gabriela pre časopis Automobilwoche. Z toho dôvodu očakáva v nadchádzajúcich mesiacoch výrazný nárast cien. Naviac ceny nových vozidiel v priebehu 10 rokov vzrástli takmer o 30 %, čo prináša vyššie poplatky.

Ceny v tomto roku výrazne stúpli. Podľa údajov Spolkového štatistického úradu v auguste sa medziročne zvýšili o vyše 50 %. Mnohí ľudia pre pandémiu začali uprednostňovať individuálnu dopravu a požičovne v dôsledku krízy zmenšili svoje vozové parky. Automobilky naviac nedokážu pokryť dopyt, keďže im chýbajú dôležité elektronické diely. Spolkové združenie požičovní vozidiel v septembri odhadovalo, že požičovniam chýba zhruba 75.000 áut.