Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Skanska zaznamenala v 1. kvartáli prudký pokles zisku aj tržieb

Švédska stavebná spoločnosť vykázala za prvé tri mesiace tohto roka pokles zisku pred zdanením až o 66 %. Dôvodom je prepad európskeho trhu s nehnuteľnosťami.

Štokholm 10. mája (TASR) - Švédska stavebná spoločnosť Skanska vykázala v 1. štvrťroku 2012 prudký pokles zisku pred zdanením, a to o 66 %. Na príčine je prepad európskeho trhu s nehnuteľnosťami.

Tržby najväčšej stavebnej firmy v Škandinávii sa v prvých troch mesiacoch tohto roka znížili na 1,7 miliardy švédskych korún (190,05 milióna eur) z 2,3 miliardy SEK v 1. kvartáli 2011. Dôvodom je prísnejšia úverová politika a pocit neistoty, ktorý vládne medzi potenciálnych kupcami, čo brzdí predaj nehnuteľností. Najhoršie výsledky totiž Skanska zaznamenala práve v odbyte takzvaných rezidenčných nehnuteľností.

Celkovo Skanska za tri mesiace do konca marca dosiahla zisk pred zdanením 155 miliónov SEK, čo predstavuje strmý pokles v porovnaní so 451 miliónmi SEK v rovnakom období 2011 a podstatne slabší výsledok ako 565 miliónov SEK, ktoré firme predpovedali analytici.

Skanska teraz pripravuje novú stratégiu, ktorá by jej mala pomôcť zlepšiť výsledky sektora rezidenčných nehnuteľností a dosiahnuť v tomto odvetví "prijateľný zisk".