Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Exekútori varujú pred jednostrannými legislatívnymi krokmi

Ilustračné foto Foto: TASR

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár uviedol, že exekučnú amnestiu bude hnutie Sme rodina pripravovať samostatne.

Bratislava 30. júna (TASR) – Slovenská komora exekútorov (SKE) varuje pred ďalšími jednostrannými krokmi v exekučnej legislatíve, ktoré posúvajú rovnováhu v prospech dlžníkov a v neprospech veriteľov. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré v utorok prijala Konferencia exekútorov. TASR o tom informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

„Avizovaná exekučná amnestia či zvýšenie nepostihnuteľnej čiastky na exekúciu smerujú proti právam veriteľov, ktorí v dobrej viere požičali niekomu peniaze, prípadne čakajú na výživné, alebo si vymáhajú škodu, spôsobenú trestným činom,“ uviedli vo vyhlásení. Kroky vlády podľa nich môžu postihnúť práve sociálne najslabšie skupiny veriteľov, znížiť schopnosť dlžníkov splácať svoje záväzky a znížiť vymožiteľnosť práva na Slovensku.

SKE pripomína, že vláda SR sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala zlepšiť prístup ľudí k spravodlivosti zefektívnením vymáhateľnosti najmä nesporných pohľadávok exekúciou.

„V praxi však vláda avizuje opatrenia, ktoré túto vymáhateľnosť zhoršujú a vďaka ktorým sa veritelia dostanú k svojim peniazom neskôr, prípadne vôbec. Vymožiteľnosť práva je však nesmierne dôležitou kategóriou nielen v oblasti justície, ale aj vo sfére dôvery v ekonomické prostredie s priamym vplyvom na prílev zahraničných investícií,“ upozorňuje komora.

SKE tvrdí, že spochybňovanie záväzkov dlžníkov a neustále vytváranie ďalšieho priestoru na odklad alebo nesplnenie si svojich povinností sú morálnym hazardom s dôverou ľudí v štát a spravodlivú spoločnosť.

„Všetky posuny rovnováhy v prospech dlžníkov sa negatívne odrazia aj v štátnom rozpočte, keďže veľkými veriteľmi sú aj mnohé verejnoprávne inštitúcie. V konečnom dôsledku tak za lepší život dlžníkov zaplatia všetci platcovia daní, teda všetci tí, ktorí si na rozdiel od dlžníkov poctivo plnia všetky svoje povinnosti,“ dodali exekútori.

Konferencia na svojom rokovaní v Ružomberku zvolila aj 11 nových členov disciplinárnej komisie. Jej novým predsedom sa stal Jaroslav Mráz. Disciplinárna komisia vytvára senáty, ktoré rozhodujú ako prvostupňový orgán v prípade disciplinárnych konaní voči súdnym exekútorom. Od 1. augusta by mal túto právomoc prevziať Najvyšší správny súd SR.

Ešte pred návrhom exekučnej amnestie chce rezort spravodlivosti doplniť nariadenie vlády SR o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia tak, aby sa pri výkone exekúcie zohľadňovala výška mzdy povinného. Tiež by sa mala zvýšiť suma zo mzdy, ktorú nemožno exekvovať. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár uviedol, že exekučnú amnestiu bude hnutie Sme rodina pripravovať samostatne.