Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Odborníci: Budova je tak inteligentná a úsporná ako jej uživateľ

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pri integrovanom plánovaní udržateľných budov sú dôležité vykurovanie, optimalizácia obálky budovy, ale aj denné osvetlenie.

Bratislava 22. februára (TASR) – Aj keď má energeticky hospodárna budova predpoklad k dosiahnutiu nižších nákladov a predstavuje potenciál pre napĺňanie európskych cieľov v rámci znižovania emisií skleníkových plynov, je dôležité podotknúť, že budova je len tak inteligentná, úsporná a ekonomická ako jej užívateľ. Myslí si to člen predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC) Marek Kremeň. Odborníci zároveň upozorňujú, že energetická trieda A0 si vyžaduje intenzívnejšiu spoluprácu medzi špecialistami a ich vzájomný dialóg. Pre novú európsku legislatívu prešlo Slovensko od nového roka na energetickú triedu A0, čo znamená úroveň výstavby s takmer nulovou potrebou energie.

V kontexte správania užívateľov sú podľa Kremeňa dobrým príkladom majitelia plugin hybridných vozidiel, ktoré majú nesprávnou prevádzkou vyššiu spotrebu ako bežné automobily. "Aj kvalitnú a energeticky efektívnu stavbu je potrebné prevádzkovať určitým spôsobom, aby sa ukázal jej potenciál v úspore nákladov," dodal Kremeň.

K dosiahnutiu energetickej triedy A0 je podľa odborníkov potrebný integrovaný prístup tímu. Začať treba už pri prístupe k návrhu budovy. "Inovácia a modernizácia postupov, akými projekčné tímy pracujú a tvoria dizajn budov, je sľubnou cestou. Potrebný je integrovaný prístup tímu, pracujúci v kontexte všetkých možností architektúry, technológií, energií, automatizácie riadenia, ale aj 'peňaženky' stavebníkov a budúcich užívateľov," podotkol architekt spoločnosti PIO Keramoprojekt Michal Lešinský.

Pri integrovanom plánovaní udržateľných budov sú podľa riaditeľa spoločnosti Simulácie Budov Milana Janáka dôležité vykurovanie, optimalizácia obálky budovy, ale aj denné osvetlenie. "Takisto je podstatnou súčasťou integrovaného plánovania aj potreba energie na umelé osvetlenie, ktorá priamo vyplýva z dostupnosti denného osvetlenia," dodal Janák. Úlohou podľa neho je navrhnúť fasádu budovy tak, aby bola optimálna vzhľadom na tepelné straty, tepelné zisky a dostupnosť denného osvetlenia. Ďalším krokom je potom hospodárnosť a zabúdať netreba ani na kvalitu vnútorného prostredia.