Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Skladovacia povinnosť u plynu sa navrhuje z novely zákona vypustiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Rezort hospodárstva v nasledujúcich mesiacoch zároveň navrhne optimálne riešenie zamerané na eliminovanie negatívnych dosahov.

Bratislava 3. februára (TASR) - Nové vedenie Ministerstva hospodárstva (MH) SR sa po dohode s poslancami Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti rozhodlo pravidlá skladovania plynu z návrhu novely zákona o energetike úplne vypustiť. Ten sa aktuálne prerokúva v NR SR. Informovala o tom hovorkyňa MH SR Mária Pavlusík.

Rezort hospodárstva v nasledujúcich mesiacoch podľa jej informácií zároveň navrhne optimálne riešenie zamerané na eliminovanie negatívnych dosahov, pričom bude podobné praxi aplikovanej v ostatných členských krajinách EÚ. Tým sa zabezpečí, že slovenský trh zostane pre obchodníkov naďalej atraktívny, ceny plynu nebudú rásť v dôsledku nesprávneho opatrenia a naďalej budú zabezpečené stabilné dodávky plynu.

Strana SaS navrhované zmeny kritizovala. "Tvrdenie bývalého vedenia MH SR a strany SaS o tom, že takýto postup ohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska, je šírením poplašnej správy. Teraz na začiatku februára máme v zásobníkoch plynu dvojnásobne vyššie zásoby ako presne pred rokom. Na Slovensku je vďaka ďalším kontraktom a diverzifikácii zdrojov plynulý prítok. V zásobníkoch máme a budeme mať po celý rok oveľa vyššiu úroveň fyzických zásob v pomere k našej spotrebe, ako sú stanovené minimálne hranice zo strany EÚ. I vďaka tomu, že sme prakticky nemali žiadnu zimu, máme v skutočnosti nadbytok plynu," uviedol dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

"Vzhľadom na uvedené skutočnosti už dnes vidíme, že situácia so zabezpečením dostatočného množstva plynu pre nasledujúcu zimu je veľmi uspokojujúca," doplnil Hirman.

Poslanci NR SR za stranu SaS Richard Sulík a Karol Galek tento týždeň informovali, že strana SaS nesúhlasí s pozmeňovacím návrhom k novele zákona o energetike, ktorý odstraňuje povinnosť dodávateľov mať uskladnené isté minimálne množstvo plynu.