Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Skladové zásoby aj veľkoobchodný predaj v USA v júli vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonómovia ich júlový mierny rast očakávali.

Washington 16. septembra (TASR) - Skladové zásoby amerických firiem v júli mierne vzrástli, prvýkrát v tomto roku. To pravdepodobne odráža rekordné zvýšenie dovozu tovarov, keďže sa obchodné toky začali normalizovať po blokádach spojených s pandémiou nového koronavírusu. Aj veľkoobchodný predaj v júli vzrástol, ale tempo sa spomalilo.

Z najnovších údajov amerického ministerstva obchodu vyplýva, že objem firemných zásob tamojších firiem sa v júli zvýšil o 0,1 % po júnovom poklese o 1,1 %.

Skladové zásoby, kľúčová zložka hrubého domáceho produktu (HDP), pritom klesali šesť mesiacov v rade. Ekonómovia ich júlový mierny rast očakávali.

K júlovému výsledku prispelo najmä zvýšenie maloobchodných zásob o 1,2 % po ich júnovom poklese o 2,7 %. Vláda minulý mesiac informovala, že dovoz tovaru do USA v júli vyskočil o rekordných 12,3 %.

Zásoby áut pritom vzrástli o 2,7 %. Maloobchodné skladové zásoby bez áut, ktoré sa používajú pri výpočte HDP, stúpli podľa predbežného odhadu o 0,6 %.

Veľkoobchodné zásoby sa v júli naopak znížili o 0,3 % a zásoby výrobných podnikov klesli o 0,5 %.

Ministerstvo obchodu v stredu zároveň informovalo, že veľkoobchodný predaj v USA sa v júli zvýšili o 3,2 %, čo je menej ako jeho nárast o 8,6 % v júni.