Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Škoda Auto v nedeľu po dvoch týždňoch obnoví produkciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Automobilový sektor, ktorý zamestnáva 180.000 ľudí, je pilierom českej ekonomiky a pripadá naň štvrtina priemyselnej produkcie krajiny.

Mladá Boleslav 31. októbra (TASR) - Česká automobilka Škoda Auto v nedeľu po dvoch týždňoch obnoví produkciu väčšiny svojich výrobných prevádzok, uviedla hovorkyňa spoločnosti Kamila Biddle. Dôvodom zastavenia produkcie bol nedostatok čipov.

Automobilka, ktorá je najväčším českým vývozcom a dcérou nemeckého koncernu Volkswagen, 7. októbra oznámila, že od 18. októbra z dôvodu globálneho nedostatku čipov "výrazne obmedzí alebo dokonca zastaví" výrobu až do konca roka.

"Môžem potvrdiť, že väčšina výrobných prevádzok Škoda Auto obnoví produkciu po dvojtýždňovej odstávke dnes večer od nočnej zmeny od 22.00 h," uviedla Biddle.

České Združenie automobilového priemyslu AutoSAP uviedlo, že českí výrobcovia áut v tomto roku pre nedostatok čipov vyrobia o štvrtinu vozidiel menej v porovnaní s očakávaniami, čo bude odvetvie stáť 200 miliárd Kč (7,78 miliardy eur).

Automobilový sektor, ktorý zamestnáva 180.000 ľudí, je pilierom českej ekonomiky a pripadá naň štvrtina priemyselnej produkcie krajiny.

(1 EUR = 25,697 CZK)