Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Školy sa môžu začať prihlasovať do Ekonomickej olympiády

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výsledky olympiády z uplynulých rokov naznačujú, že študenti majú problém predovšetkým s interpretáciou dát.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Školy sa môžu do 1. decembra prihlásiť do piateho ročníka Ekonomickej olympiády. Školské kolá sa uskutočnia v decembri. TASR o tom informovala Monika Budzák z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS), ktorý olympiádu organizuje.

Stredoškoláci majú možnosť otestovať sa zo základov ekonómie a financií, porovnať sa s rovesníkmi z celého Slovenska, posilniť svoje slabé stránky a stavať na svojich silných znalostiach z ekonómie. "Ekonomická olympiáda je plná praktických úloh, čo je skvelé, pretože skutočne preverí, či daný človek ekonómii rozumie alebo sa len naučil poučky," povedal Samuel Mihalčík, ktorý obsadil druhé miesto v celoslovenskom finále Ekonomickej olympiády 2019/2020.

Výsledky olympiády z uplynulých rokov naznačujú, že študenti majú problém predovšetkým s interpretáciou dát. Vedia, čo je inflácia, ale len 40 percent študentov správne odhalilo, že kúpyschopnosť peňazí s rastúcou infláciou klesá. Menej ako 40 percent stredoškolákov správne uviedlo, že investície s nízkym rizikom sú obvykle spojené aj s nižším výnosom pre investora. Princíp komparatívnych výhod, ktoré má svoje opodstatnenie najmä v medzinárodnom obchode, v modelovom príklade správne pochopilo len 18 percent opýtaných študentov.

Krajské kolá olympiády sa uskutočnia vo februári a marci 2022, v máji a júni budúceho roka je na programe celoslovenské finále. Medzinárodné finále online formou sa má uskutočniť v septembri 2022.