Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Školy sa v testovaní digitálnych zručností tento rok zhoršili

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Veľké rozdiely medzi školami, ktoré sa tento rok zapojili, vnímame ako zdvihnutý prst, skonštatovala vicepremiérka a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

Bratislava 19. októbra (TASR) – Do 10. ročníka IT Fitness testu sa zapojil rekordný počet ľudí, takmer 45.000. Výsledky testovania digitálnych zručností študentov a učiteľov sú však horšie než minulý rok. Autori testovania to pripisujú vyššiemu počtu respondentov a škôl, ktorí sa do skúšok zapojili.

Verziu testu pre stredné a vysoké školy vyplnil zhruba dvojnásobok minuloročného počtu, celkovo 27.436 respondentov. Priemerná úspešnosť bola niečo vyše 40 %, kým vlani to bolo skoro 62 %. Učitelia dosiahli o niečo lepšiu úspešnosť, bola na úrovni viac než 52 %. Na testovaní sa zúčastnili študenti nad 15 rokov z 535 škôl.

Verziu pre základné školy vyplnil takisto viac než dvojnásobný počet oproti vlaňajšku, tento rok to bolo 16.698 ľudí. Priemerná úspešnosť predstavovala takmer 40 %, pri učiteľoch skoro 58 %. Zapojilo sa 790 škôl.

Autori skonštatovali, že školy, ktoré mali vlani horšie výsledky, sa tento rok zhoršili viac než tie s lepšími výsledkami. "Veľké rozdiely medzi školami, ktoré sa tento rok zapojili, vnímame ako zdvihnutý prst," skonštatovala vicepremiérka a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Podľa nej je potrebné nájsť funkčné riešenie, ako zvýšiť digitálne zručnosti nielen mladých ľudí, ale i staršej generácie. Remišová v tomto kontexte avizovala, že v budúcnosti by sa mohol test rozšíriť zo žiakov a učiteľov aj na zamestnancov verejnej správy a seniorov.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová, ak učitelia a študenti nebudú mať dostatočné digitálne zručnosti, nebudú vedieť moderné technológie využívať naplno. "Keďže jedným z cieľov ministerstva školstva je podpora inkluzívneho vzdelávania, chcem rovnako vyzdvihnúť, že sa autorom testu prvýkrát v histórii podarilo úspešne realizovať test v maďarskom jazyku pre školy s vyučovacím jazykom maďarským," poznamenala Síthová.

"Na jednej strane nás teší obrovský počet respondentov, no pokles celkovej úspešnosti by pre nás mal byť varovaním, že v IT zručnostiach majú naše žiačky a žiaci čo doháňať," poznamenal viceprezident IT asociácie Slovenska (ITAS) Mário Lelovský. Vyzdvihol, že zamestnávatelia digitálne zručnosti požadujú a absolventi sa nemôžu spoliehať na to, že sa im neznalosť bude na pracovisku tolerovať.

Partnerom IT Fitness testovania je aj Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Ingrid Ludviková zo zastúpenia ocenila, že sa do preskúšania digitálnych zručností zaradilo aj testovanie proti hoaxom. "Je to stále dôležitejšie," poznamenala s tým, že verí, že sa z tohto testovania časom stane aj európsky nástroj.



Lelovský tiež vyzdvihol, že IT Fitness test sa má v budúcom roku rozšíriť aj za hranice Slovenska. Organizátori dostali grant vo výške 100.000 eur z Vyšehradského fondu a digitálne zručnosti sa budú testovať aj vo zvyšných krajinách V4. "Vytvárame tím expertov vo všetkých krajinách, aby boli otázky podobné a relevantné," poznamenal Lelovský.