Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Škótsku vládu čakajú tvrdšie rozpočtové škrty po júnovom referende

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Foto: TASR/AP

Vláda v Edinburgu už naznačila, že nepredloží návrh rozpočtu na budúci rok skôr ako britský minister financií, ktorý má zverejniť návrh rozpočtu pre celú Britániu 23. novembra.

Edinburg 13. septembra (TASR) - Škótsku vládu čakajú tvrdšie rozpočtové škrty po júnovom referende, v ktorom britskí voliči rozhodli o vystúpení z Európskej únie. Upozornil dnes renomovaný inštitút Fraser of Allander Institute. Informovala o tom agentúra Reuters.

Neistota, ktorú vyvolalo hlasovanie o brexite, a jej vplyv na ekonomiku spôsobili, že Škótsko bude mať väčšie problémy s verejnými financiami, tvrdí inštitút.

Regionálna škótska vláda pritom svojim voličom sľúbila štedrejšie výdavky na sociálnu starostlivosť, napríklad v oblasti predškolskej starostlivosti o deti.

Škótsko dostáva časť verejných financií z Londýna a ďalšiu časť tvorí jeho podiel na výbere vlastných daní. O výške financií z Londýna rozhoduje centrálna vláda, ale tento rok mohla škótska regionálna vláda prvýkrát stanoviť výšku svojho podielu z vlastných daní.

Vláda v Edinburgu už naznačila, že nepredloží návrh rozpočtu na budúci rok skôr ako britský minister financií Phillip Hammond, ktorý má zverejniť návrh rozpočtu pre celú Britániu 23. novembra.

V každom prípade, podľa odborníkov by sa malo Škótsko pripraviť na tvrdšie, ako pôvodne očakávané škrty v rozpočte v nasledujúcich rokoch.

Nové fiškálne právomoci, ktoré vláda v Londýne po referende presunula na Edinburg, totiž okrem iného znamenajú, že pre škótsky rozpočet bude rozhodujúci výkon jeho ekonomiky. A tá v uplynulých rokoch zaostávala za ekonomikou Spojeného kráľovstva ako celku v dôsledku prepadu cien ropy.

Fraser of Allander Institute predpovedá Škótsku rast ekonomiky v tomto roku len o 0,9 %, pričom výkon celej britskej ekonomiky by sa mal zvýšiť o 1,6 %.