Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Škótsky export lososa v roku 2021 stúpol o 36 % na vyše 600 mil. GBP

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najviac lososa zo Škótska nakupovali Francúzi, na ktorých pripadala takmer polovica.

Londýn 12. februára (TASR) - Export lososa zo Škótska v minulom roku vzrástol o viac než tretinu a jeho celková hodnota prekonala 600 miliónov GBP (714,64 milióna eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Škótsky vývoz tejto lahôdky do sveta v roku 2021 v porovnaní s predchádzajúcim rokom stúpol o 36 % a dosiahol 614 miliónov GBP, ukázali údaje škótskeho colného úradu HMRC. Minuloročný export len tesne zaostal za rekordným rokom 2019, keď jeho hodnota dosiahla 618 miliónov GBP.

Najviac lososa zo Škótska nakupovali Francúzi, na ktorých pripadala takmer polovica. Export do Francúzska vyskočil o 64 % na 304 miliónov GBP. Na Spojené štáty pripadala štvrtina, 152 miliónov GBP (+45 %). Tretia bola Čína (45 miliónov GBP).

"Tieto neuveriteľne povzbudzujúce čísla ukazujú vysoký globálny dopyt po našom bezkonkurenčnom škótskom lososovi dochovanom na farmách a odolnosť nášho odvetvia," uviedol šéf združenia Salmon Scotland Tavish Scott.

Varoval však pred tvrdou konkurenciou zo Škandinávie, kde lososy odchovajú rýchlejšie a predávajú väčšie objemy. Preto požaduje od vlády jasný regulačný rámec, ktorý zabezpečí konkurencieschopnosť škótskeho exportu lososa.

(1 EUR = 0,83958 USD)