Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Skupina BHP dosiahla v prvom štvrťroku nárast výnosov o 15,2 percenta

Foto: Best Hotel Properties a.s.

Skupina BHP, vlastniaca na Slovensku hotely Kempinski, dosiahla v prvom štvrťroku nárast výnosov o 15,2 percenta.

Bratislava 19. mája (OTS) - Jedna z najväčších skupín v strednej a východnej Európe v hotelierstve Best Hotel Properties a.s., (BHP), pocítila už v prvom štvrťroku tohto roka pozitívny vplyv decembrovej akvizície pražského hotela InterContinental. Výnosy skupiny BHP, najmä vďaka novému hotelu v portfóliu, stúpli medziročne o 15,2 percenta na 12,206 mil. EUR.

Som veľmi rád, že hospodárske výsledky Best Hotel Properties za prvý kvartál potvrdili správnosť manažérskeho rozhodnutia o akvizícii pražského hotela InterContinental. V súčasnosti tvorí takmer tretinu tržieb Skupiny,“ vysvetlil predseda predstavenstva BHP Branislav Babík. Výnosy Skupiny z ubytovania vzrástli medziročne o 15 percent na 6,4 mil. EUR a výnosy v segmente F&B (Food & Beverages) narástli medziročne o päť percent na 3,9 mil. EUR. Ostatné výnosy narástli o 44 percent na 2 mil. EUR. Vo výnosoch a prevádzkovom zisku by mal tento rok podľa neho InterContinental dokonca prekonať svoje minuloročné výsledky.

Bratislavské hotely v portfóliu - Kempinski Hotel River Park a Crowne Plaza zaznamenali slabší začiatok roka, a to pre pokles počtu konferencií a podujatí, ktoré sa konali v hlavnom meste. Medziročné porovnanie ovplyvnilo aj to, že vlani bola na trhu rekordne vysoká obsadenosť. Pri hoteli Crowne Plaza nastala od 1. apríla zmena, na základe zmluvy o franchisingu bude tento hotel manažovať spoločnosť Best Hotel Properties a.s. Od tohto kroku očakáva manažment pozitívny vplyv na prevádzkový zisk. Mierny pokles výkonnosti tatranského Grand Hotela Kempinski ovplyvnila jedna z najteplejších zím v histórii. V mesiaci marec dosiahol od otvorenia hotel najhoršie výsledky práve kvôli teplému počasiu. Predseda predstavenstva však avizoval, že slovenské hotely by mali už po zvyšok tohto roka pokračovať v podobnej výkonnosti ako vlani. Čo sa týka slovenských hotelov, aj napriek poklesu ukazovateľa RevPAR naprieč celým trhom, zostáva už permanentne Kempinski Hotel River Park vo výške priemerných tržieb na izbu jednoznačným lídrom na trhu. Hotel Crowne Plaza je v obsadenosti taktiež jednotkou.

Výška priemerných tržieb Skupiny za dostupnú izbu (tzv. RevPAR) sa oproti rovnakému obdobiu vlani znížila o 20,9 percenta. Za týmto poklesom stála prebiehajúca renovácia hotela a nestabilná politická situácia v Rusku. To spôsobilo nižší počet rezervácií v hoteli Baltschug Kempinski. „Výsledky Skupiny zásadne ovplyvnil aj rubeľ, ktorého kurz sa nachádza na historickom minime. Vývoj v Baltschugu Kempinski budeme pozorne sledovať, pričom v budúcich mesiacoch nastanú aj zásadné zmeny v prevádzke hotela. Do konca roka 2014 bude taktiež dokončená renovácia izieb v kremeľskom krídle,“ ubezpečil Branislav Babík.

Hrubý prevádzkový zisk Skupiny klesol oproti rovnakému obdobiu vlani o 17 percent a prevádzkový zisk pred odpismi (EBITDA) klesol medziročne o 42,4 percenta na 0,6 mil. EUR.


Spoločnosť Best Hotel Properties a.s. (BHP) je jednou z najväčších hotelierskych spoločností v strednej a východnej Európe. Do portfólia hotelov BHP patria luxusné moskovské hotely Baltschug Kempinski a Hotel Kadashevskaya a na Slovensku hotely Kempinski Hotel River Park, Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom plese a tiež hotel Crowne Plaza v Bratislave. Od decembra 2013 patrí do portfólia skupina aj pražský hotel InterContinental. Akcie Best Hotel Properties, a.s., sú kótované na paralelnom trhu Burzy cenných papierov v Bratislave.