Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Skupina G20 sa dohodla na rámci týkajúcom sa reštrukturalizácie dlhov

Summit G20 v japonskej Osake, ktorý sa konal 28. júna 2019. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lídri skupiny G20 by mali rámec schváliť na virtuálnom samite na budúci týždeň.

Paríž/Tokio/Washington 13. novembra (TASR) - Skupina G20 sa dohodla na spoločnom rámci týkajúcom sa reštrukturalizácie vládnych dlhov. Koronakríza totiž zrejme niektorým chudobnejším krajinám sťaží splácanie dlhov a budú potrebovať pri ich splácaní úľavy.

Ministri financií G20 v piatok uviedli, že okrem dočasného zmrazenia dlhov, ktoré sa predĺži do 30. júna 2021, je potrebná ďalšia pomoc niektorým rozvíjajúcim sa krajinám, ktorých finančnú situáciu ešte zhoršila pandémia nového koronavírusu.

Očakáva sa, že veľkí veritelia vrátane Číny prijmú spoločné pravidlá dohodnuté na úrovni skupiny G20, ktoré načrtávajú spôsoby odpisov a reštrukturalizácie dlhov považovaných za neudržateľné.

Rámec dohodnutý skupinou G20 vo veľkej miere vychádza z pravidiel Parížskeho klubu veriteľov, čo je neformálne združenie prevažne bohatých veriteľských krajín, ktoré vzniklo v roku 1956, pričom Parížsky klub ho tiež podporil.

Ministri financií G20 uviedli v spoločnom vyhlásení, že cieľom nového rámca je pomoc zadlženým krajinám aj po tom, ako sa skončí dohodnutý odklad splátok dlhu.

Lídri skupiny G20 by mali rámec schváliť na virtuálnom samite na budúci týždeň.