Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Skupina G7 sa dohodla na globálnej minimálnej dani pre firmy

Ministri financií skupiny G7, siedmich najvyspelejších ekonomik sveta, pózujú počas spoločnej fotografie pred summitom lídrov G7 v Londýne 5. júna 2021. Európania sú pritom optimistami a veria, že G7 podporí návrh USA na zavedenie minimálnej globálnej dane z príjmu právnických osôb. Foto: TASR/AP

Dohoda by mala byť základom pre globálnu dohodu a mala by ukončiť závody medzi štátmi, ktoré v snahe prilákať veľké koncerny často extrémne znižovali firemné dane a ponúkali im daňové výnimky.

Londýn 5. júna (TASR) - Skupina najvyspelejších krajín sveta G7 uzavrela prelomovú dohodu týkajúcu sa zdaňovania firiem. Jej cieľom je zaplátanie právnych daňových medzier, ktoré využívajú niektoré veľké nadnárodné koncerny.

G7 podporí minimálnu globálnu daňovú sadzbu pre firmy vo výške 15 % a prijme opatrenia, ktoré zabezpečia, že firmy budú platiť dane v krajinách, kde podnikajú.

"S radosťou oznamujem, že ministri financií G7 dnes po rokoch diskusií dosiahli historickú dohodu týkajúcu sa reformy globálneho daňového systému, aby ho prispôsobili pre globálnu digitálnu éru," uviedol britský minister financií Rishi Sunak. Dodal, že reforma má zabezpečiť férovosť zdaňovania firiem, to znamená, aby firmy platili spravodlivé dane na správnych miestach.

Dohoda by mala byť základom pre globálnu dohodu a mala by ukončiť závody medzi štátmi, ktoré v snahe prilákať veľké koncerny často extrémne znižovali firemné dane a ponúkali im daňové výnimky. To spôsobilo, že im v rozpočtoch chýbajú stovky miliárd dolárov, ktoré teraz potrebujú na splatenie obrovských výdavkov použitých na stimuláciu ekonomík počas koronakrízy.

Ministri financií G7 sa naživo stretli v Londýne prvýkrát od začiatku pandémie ochorenia COVID-19.

Podľa kópie finálnej dohody, ktorú má k dispozícii agentúra Reuters, ministri financií G7 sa zaviazali k presadeniu minimálnej daňovej sadzby pre firmy vo výške 15 % a k dosiahnutiu spravodlivého riešenia týkajúceho distribúcie daňových práv pri zdaňovaní veľkých nadnárodných spoločností.

Ministri sa tiež dohodli, že prijmú opatrenia na väčšiu štandardizáciu pri deklarácii ekologických vplyvov firiem, aby sa mohli investori ľahšie rozhodovať, či ich budú financovať.