Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Skupina G7 zmobilizovala 19,8 mld USD na pomoc Ukrajine

Foto: TASR/AP

Skupina G7 tiež pokračuje v rokovaniach o ďalšej rozsiahlej finančnej pomoci pre Ukrajinu.

Königswinter 20. mája (TASR) - Ministri financií a centrálni bankári skupiny najrozvinutejších krajín sveta G7 uviedli, že zmobilizovali 19,8 miliardy USD (18,81 miliardy eur) pre Ukrajinu a prisľúbili, že v prípade potreby svoju finančnú pomoc ešte zvýšia.

Finanční lídri USA, Kanady, Japonska, Nemecka, Francúzska, Talianska a Británie rokovali v Nemecku o finančnej pomoci pre Kyjev, ktorý čelí ruskej invázii a dochádzajú mu peniaze.

"V roku 2022 sme zmobilizovali 19,8 miliardy USD ako rozpočtovú podporu vrátane nedávno prisľúbených 9,5 miliardy USD, aby sme pomohli Ukrajine," uviedla skupina G7 vo svojom vyhlásení. Tieto prostriedky pokryjú finančné potreby vlády a zabezpečenie základných služieb pre občanov.

Skupina G7 tiež pokračuje v rokovaniach o ďalšej rozsiahlej finančnej pomoci pre Ukrajinu. Napríklad Európska komisia (EK) navrhuje ďalších až 9 miliárd na makrofinančnú pomoc.

"Dodatočná plánovaná pomoc pre ukrajinské štátne podniky a súkromný sektor cez Európsku banku pre obnovu a rozvoj a Medzinárodnú finančnú korporáciu predstavuje 3,4 miliardy USD," uviedla G7. "Naďalej budeme stáť pri Ukrajine počas tejto vojny a v prípade potreby sme pripravení urobiť viac."

(1 EUR = 1,0525 USD)