Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Skupina Kofola zvýšila prevádzkový zisk takmer na 44 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: wikimedia.org

Napriek obmedzeniam na trhu spôsobeným pandémiou ochorenia COVID-19 vzrástli tržby skupiny medziročne o 7,5 % na výsledných 6,636 miliardy CZK.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Skupina Kofola, ktorá je na Slovensku zastúpená výrobným závodom v Rajeckej Lesnej, zvýšila medziročne svoj prevádzkový zisk pred zarátaním úrokov, daní a odpisov (EBITDA) na rekordných 1,128 miliardy CZK (podľa priemerného kurzu ČNB za rok 2021 43,99 milióna eur), čo je medziročný nárast o takmer 100 miliónov CZK a prekročenie hranice odhadu, ktorý bol v rozmedzí 1,08 – 1,12 miliardy CZK. V utorok o tom informovala Kofola, keď potvrdila vo februári zverejnené predbežné výsledky hospodárenia.

Napriek obmedzeniam na trhu spôsobeným pandémiou ochorenia COVID-19 vzrástli tržby skupiny medziročne o 7,5 % na výsledných 6,636 miliardy CZK. K hospodárskemu výsledku pomohla skupine Kofola rekordná hlavná sezóna na domácich trhoch v Česku a Slovensku a návrat turistov do Chorvátska a Slovinska.

"Oplatila sa nám aj odvaha s uvedením noviniek, ktoré prekonali naše plány, a celoročná nákladová disciplína. To všetko nás doviedlo k historicky najvyššej hodnote prevádzkového zisku EBITDA," zhodnotil generálny riaditeľ skupiny Kofola Jannis Samaras. K medziročnému rastu tržieb skupiny Kofola prispel rast dopytu v adriatickom regióne. Ten sa prejavil na raste tržieb o 12,6 % a prevádzkového zisku EBITDA o 34,8 %.

Plán pre skupiny v tomto roku ráta s ďalším rastom tržieb aj nárastom EBITDA. "Pre rok 2022 plánujeme prevádzkový zisk EBITDA v rozmedzí 1,080 – 1,2 miliardy CZK a dvojciferný rast tržieb," dodal finančný riaditeľ skupiny Kofola Martin Pisklák.

Skupina Kofola je jedným z najvýznamnejších výrobcov nealkoholických nápojov s jedenástimi výrobnými závodmi na piatich európskych trhoch. Celkovo zamestnáva takmer 2000 ľudí.