Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Skupina MOL dosiahla vlani zisk pred zdanením 3,531 mld. USD

Rafinéria akciovej spoločnosti Slovnaft v Bratislave Foto: TASR - Michal Svítok

Tento výsledok umožňuje skupine MOL financovať prebiehajúce a plánované transformačné projekty.

Bratislava/Budapešť 18. februára (TASR) - Skupina MOL v 4. štvrťroku 2021 dosiahla zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi očistený o náklady súvisiace s precenením zásob (čistá CCS EBITDA) vo výške 947 miliónov USD. Celoročná EBITDA tak dosiahla historicky najvyššiu hodnotu 3,531 miliardy USD a prekročila aktualizovaný ročný výhľad, ktorý bol na úrovni 3,2 miliardy USD.

Ako ďalej informoval Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft, ktorá je členom skupiny MOL, voľný cash flow vypočítaný zjednodušenou metodikou dosiahol 1,988 miliardy USD najmä vďaka priaznivým cenám ropy a plynu a rafinérskym, respektíve petrochemickým maržiam.

Tento výsledok podľa neho umožňuje skupine MOL financovať prebiehajúce a plánované transformačné projekty. Skupina MOL očakáva, že v roku 2022 EBITDA dosiahne alebo dokonca prekročí úroveň 2,8 miliardy USD.

"Som hrdý, že skupina MOL v roku 2021 výrazne prekonala aktualizovaný výhľad a dosiahla historicky najvyššiu EBITDA na úrovni 3,5 miliardy USD. Vďaka integrovanému podnikateľskému modelu skupiny MOL a dobrej internej výkonnosti sme dokázali maximalizovať prínosy z externého prostredia, čo nám umožňuje financovať naše transformačné investície," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ skupiny MOL Zsolt Hernádi.

Skupina MOL je medzinárodná integrovaná ropná, plynárenská a retailová spoločnosť so sídlom v Budapešti. Pôsobí vo viac ako 30 krajinách, zamestnáva 25.000 zamestnancov a má za sebou viac ako 100-ročnú tradíciu v priemyselnom odvetví. Skupina MOL prevádzkuje tri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku a vlastní sieť takmer 2000 čerpacích staníc v 10 krajinách strednej a južnej Európy.