Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Skupina MOL zaznamenala v 1. štvrťroku zisk 833 miliónov USD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Relatívne vysoký zisk dosiahla skupina najmä vďaka veľmi dobrej výkonnosti divízie Upstream, ktorá sa zaoberá ťažbou ropy.

Bratislava 6. mája (TASR) - Petrochemická skupina MOL, do ktorej patrí aj bratislavská rafinéria Slovnaft, zaznamenala v 1. štvrťroku zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi očistený o náklady súvisiace s precenením zásob (čistá CCS EBITDA) vo výške 833 miliónov USD (788 miliónov eur). Oproti predchádzajúcemu kvartálu sa zisk znížil o šesť percent. V piatok o tom informoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Relatívne vysoký zisk dosiahla skupina najmä vďaka veľmi dobrej výkonnosti divízie Upstream, ktorá sa zaoberá ťažbou ropy. EBITDA tejto časti skupiny sa medziročne viac ako zdvojnásobila a vzrástla na 504 miliónov USD vďaka rastúcim cenám ropy a zvýšeniu cien zemného plynu.

Čistá CCS EBITDA v divízii Downstream, zahŕňajúcej rafinérie sa medziročne nezmenila a bola na úrovni 254 miliónov USD, pričom výsledky ovplyvnila celková volatilita na makroúrovni a obmedzenie veľkoobchodných cien v Maďarsku.

Divízia Služby zákazníkom, čo sú najmä čerpacie stanice pohonných látok, dosiahla v 1. štvrťroku EBITDA na úrovni 64 miliónov USD, čo predstavuje medziročný pokles o 44 %, keďže jej tvorbu znížila regulácia marže cien palív v Maďarsku, Chorvátsku a ďalších krajinách strednej a východnej Európy.

(1 EUR = 1,0568 USD)