Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Skupina MOL zaznamenala v 3. štvrťroku zisk 1,449 miliardy USD

Rafinéria akciovej spoločnosti Slovnaft v Bratislave Foto: TASR - Michal Svítok

Divízia Služby zákazníkom, čo sú najmä čerpacie stanice pohonných látok, poklesla medziročne o 43 %.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Petrochemická skupina MOL, do ktorej patrí aj bratislavská rafinéria Slovnaft, zaznamenala v 3. štvrťroku zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi očistený o náklady súvisiace s precenením zásob (čistá CCS EBITDA) vo výške 1,449 miliardy USD (1,485 miliardy eur). Čistá CCS EBITDA za prvé tri štvrťroky dosiahla 3,627 miliardy USD, čo firme umožnilo zvýšiť celoročný výhľad EBITDA na 4,1 – 4,4 miliardy USD. V piatok o tom informoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Relatívne vysoký zisk dosiahla skupina najmä vďaka veľmi dobrej výkonnosti divízie Upstream, ktorá sa zaoberá ťažbou ropy. EBITDA tejto časti skupiny sa medziročne viac ako zdvojnásobila a vzrástla na 640 miliónov USD. Od začiatku roka dosiahla 1,72 miliardy USD, čo predstavuje takmer polovicu celkovej EBITDA skupiny MOL.

Čistá CCS EBITDA v divízii Downstream, zahŕňajúcej rafinérie, medziročne vzrástla a dosiahla 741 miliónov USD, no v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom klesla o 14 %. Ziskovosť segmentu v 3. štvrťroku 2022 poznačili cenové regulácie a mimoriadne zdanenie v strednej a východnej Európe.

Divízia Služby zákazníkom, čo sú najmä čerpacie stanice pohonných látok, poklesla medziročne o 43 %. Na výsledky mali vplyv regulačné opatrenia týkajúce sa cien motorových palív vo viacerých krajinách strednej a východnej Európy.

(1 EUR = 0,9753 USD)