Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Skupina PPF zrušila spojenie Air Bank s Monetou

ilustračné foto Foto: TASR

Od 1. júla má sadzba proticyklickej kapitálovej rezervy bánk rásť postupne z terajších 0,5 % až na 2,5 % na jar roku 2023.

Praha 30. mája (TASR) - Skupina PPF oznámila, že neuzatvorí dohodu o spojení bankovej časti PPF, kam patrí predovšetkým Air Bank, s Moneta Money Bank, ako sa obidve strany dohodli vlani v máji. Spojením bánk mala vzniknúť tretia najväčšia banka v Česku. Zrušenie spojenia bánk zdôvodnila PPF novými skutočnosťami, ktoré menia dohodnuté parametre obchodu. K nim patria nestabilná situácia vo svete, aj nová požiadavka Českej národnej banky (ČNB) na vyššie kapitálové rezervy bánk. Informoval o tom server novinky.cz.

Od 1. júla má sadzba proticyklickej kapitálovej rezervy bánk rásť postupne z terajších 0,5 % až na 2,5 % na jar roku 2023. "Zvýšenie proticyklickej kapitálovej rezervy by zásadne znížilo plánovanú dividendovú kapacitu spojenej banky a negatívne tak ovplyvnilo atraktívnosť plánovanej akvizície pre všetkých akcionárov MMB," oznámila v pondelok PPF.

Medzi ďalšie dôvody uviedla PPF zhoršenú makroekonomickú a geopolitickú situáciu, vrátane dôsledkov vojny na Ukrajine. "To neúmerne zvyšuje ekonomické riziká súvisiace s výkonnosťou aktív nového zoskupenia. Súčasná ekonomická situácia a zložitá predikovateľnosť ďalšieho vývoja znižuje rastový potenciál spojenej banky," uviedla spoločnosť.