Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slováci minú najviac v rámci zábavy na cestovanie, najmenej na kultúru

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Menšiu časť príjmov vydávajú za zábavu ženy, muži investujú do svojich koníčkov viac. Približne každá šiesta slovenská domácnosť uvádza, že za zábavu a koníčky neutratí vôbec nič.

Bratislava 26. júla (TASR) – Približne 51 % Slovákov utratí mesačne za zábavu desatinu svojho rodinného rozpočtu. Ďalších 31 % domácností vynaloží na svoje koníčky 10 až 30 % príjmov. Najviac peňazí vydajú Slováci za cestovanie a víkendové výlety, najmenej za kultúrne podujatia. Ukazuje to prieskum výdavkov slovenských domácností na zábavu a koníčky spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika.

"Z nášho prieskumu vyplýva, že Slováci síce radi utrácajú za zábavu a ďalšie voľnočasové aktivity, zároveň však výdavky na tieto účely klesajú s ich osobným či rodinným príjmom. To zodpovedá aj ďalším záverom nášho prieskumu, podľa ktorých si Slováci napríklad len veľmi zriedka požičiavajú peniaze na dovolenku. Pokiaľ ide o socioekonomické postavenie respondentov, najviac vydajú na svoje záujmy a zábavu tí, ktorí pracujú v oblastiach informačných technológií a finančných služieb," uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Jaroslava Palendalová.

Menšiu časť príjmov vydávajú za zábavu ženy, muži investujú do svojich koníčkov viac. Približne každá šiesta slovenská domácnosť uvádza, že za zábavu a koníčky neutratí vôbec nič. Na zábavu míňajú svoje finančné prostriedky okrem študentov aj Slováci v produktívnom veku. Tieto výdavky začínajú klesať u ľudí starších ako 55 rokov.

Takmer 27 % zo svojich úspor minú Slováci na cestovanie a výlety, pričom je medzi nimi podiel štvorčlenných a viacčlenných domácností. Pätinu výdavkov predstavujú návštevy reštaurácií a posedenia s priateľmi. Takmer rovnaký podiel investícií do koníčkov smerujú slovenské domácnosti do športu a záhradkárčenia, do športu ide takmer 13 % celkových výdavkov na zábavu a záujmy a do záhradkárčenia 14 %. Necelých 5 % výdavkov v tejto oblasti utratia Slováci za kultúru, a to na návštevy koncertov, divadiel, kín, výstav a ďalších kultúrnych podujatí. Najväčšiu časť svojho rozpočtu na zábavu vynaložia za cestovanie ľudia vo veku 25 až 34 rokov, reštaurácie a posedenia s priateľmi vyhľadávajú najmä študenti vo veku 18 až 24 rokov a záhradkárčeniu sa venujú predovšetkým ľudia v dôchodkovom veku.

"Veľká obľuba cestovania a návštev reštaurácií je medzi Slovákmi dlhodobá, čo potvrdzuje aj porovnanie s naším prieskumom medzi mladými ľuďmi z roku 2019. Z prieskumu však, žiaľ, vyplýva aj to, že medzi respondentmi, ktorí na svoje záľuby vynaložia 10 % – 30 % príjmov, je takmer každý piaty bez úspor a má v súčasnosti dlhy po splatnosti," dodala Palendalová.