Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Najhľadanejšími menami na Google boli Vlhová aj Plačková

Slovenka Petra Vlhová, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Pri zahraničných osobnostiach Slovákov najviac zaujímala speváčka Lady Gaga, herec Alec Baldwin a pápež František.

Bratislava 12. decembra (TASR) - V roku 2021 Slováci najčastejšie vyhľadávali pojem korona.gov.sk. V rebríčku prvých desiatich najčastejších vyhľadávaní na slovenskom Google sú aj ďalšie pojmy súvisiace s pandémiou nového koronavírusu, dominovala však aj očkovacia lotéria či sčítanie obyvateľov.

Po korona.gov.sk v rebríčku najčastejších vyhľadávaní nasledovali pojmy Edupage, Bezkriedy, sčítanie obyvateľov, FlashScore.sk, COVID automat, Byť zdravý je výhra, očkovanie, očkovacia lotéria a eHranica.

Google vytvoril aj rebríček podľa rôznych kategórií, napríklad v skupine Slováci a Slovenky ľudia najčastejšie vyhľadávali zjazdovú lyžiarku Petru Vlhovú či influencerku Zuzanu Plačkovú. Nasledoval hokejista Boris Valábik, premiér Eduard Heger a golfista Rory Sabbatini.

Pri zahraničných osobnostiach Slovákov najviac zaujímala speváčka Lady Gaga, herec Alec Baldwin, pápež František, futbalista Cristiano Ronaldo a tanečníčka Charlie D´Amelio.

Kategórii "smutné odchody" dominoval nedávno zosnulý spevák Miroslav Žbirka, po ňom nasledoval komik Milan Lasica a moderátor Julo Viršík.

V rámci domácich a svetových udalostí Slovákov tento rok najviac zaujímalo sčítanie obyvateľov. Po ňom nasledovala očkovacia lotéria, referendum, návšteva pápeža Františka na Slovensku, dianie v Afganistane, lockdown na Slovensku a tornádo v Hodoníne.

V spojení s výrazom "ako" ľudia najčastejšie hľadali návod, ako získať COVID pass. Na druhom mieste sa vyskytol vyhľadávaný pojem "ako upliesť korbáč". Nasledovalo vyhľadávanie informácie, ako dlho platí antigénový test či hľadanie návodu, ako sa prihlásiť na očkovanie alebo do očkovacej lotérie. Medzi prvou desiatkou v tejto kategórii sa našli aj vyhľadávania typu "ako kúpiť bitcoin" či "ako uvariť kukuricu".

Slováci tento rok vyhľadávali aj recepty, pri slaných jedlách ich najčastejšie zaujímalo, ako sa robí lečo, rizoto či pizza. Pri sladkých zase hľadali recepty na šišky, tiramisu a vianočku.

Pri športových udalostiach viedli rebríček vyhľadávaní majstrovstvá sveta v hokeji. V kategórii filmy zase prvú priečku obsadil Black Widow.

Čo sa týka kategórie dovoleniek, Slováci sa najčastejšie zaujímali o Grécko, potom o Chorvátsko, Zanzibar, Turecko a Egypt.