Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slováci sa pri výbere hypoték správajú rozumnejšie ako v minulosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Záujem ľudí porovnávať ponuky bánk vrcholil okolo 21. marca, keď do platnosti vstúpilo obmedzenie poplatku za predčasné splatenie hypotéky na výšku 1 % namiesto 5 percent.

Bratislava 14. mája (TASR) – Finančná gramotnosť Slovákov sa postupne zlepšuje. Dôkazom sú hypotéky, pri ktorých začali ľudia viac porovnávať ponuky bánk. Tvrdí to odborný portál Finančná hitparáda.

"Refinančný ošiaľ pomohol k zlepšeniu povedomia o financiách. Dlžníci boli motivovaní hľadať informácie. Platí totiž, že kto chce výhodnejší úver na bývanie, jednoznačne potrebuje porovnávať. Kým u jedného to znamená návštevu viacerých pobočiek jednej banky, iný pozrie ponuky dvoch či troch bánk," skonštatoval odborník portálu Pavel Škriniar.

Potvrdiť to majú aj štatistiky portálu. Počet uskutočnených porovnaní v rámci neho totiž vo februári tohto roka vzrástol o 50 %, v marci až o 85 % a v apríli priebežne o 38 % oproti dlhodobému priemeru. "Takéto správanie nie je typické pre finančne negramotného človeka," poznamenal Škriniar.



Zároveň doplnil, že záujem ľudí porovnávať ponuky bánk vrcholil okolo 21. marca, keď do platnosti vstúpilo obmedzenie poplatku za predčasné splatenie hypotéky na výšku 1 % namiesto pôvodných 5 %. "To, že návštevnosť súvisí so zmenou legislatívy dokazujú zmeny návštevnosti ostatných porovnávacích sekcií. Tie neboli až takto výrazné. Z toho môžeme vyvodiť, že legislatívou nariadené zlacnenie predčasného skončenia úverového vzťahu malo blahodarný účinok na všeobecné povedomie o hypotékach," tvrdí Škriniar.

Vyjadrenia klientov a skúsenosti sprostredkovateľov však podľa neho ukazujú, že pôvodné odhady o presunoch ľudí medzi bankami sa nenaplnia. "Ponuky od konkurenčných bánk totiž finančné domy dorovnávajú a klientovi sa tak neoplatí odchádzať z pôvodnej banky. Celý refinančný boom preto môže trvať iba zopár mesiacov," priblížil Škriniar.

Zároveň dodal, že takéto nárazové zvyšovanie finančného povedomia nie je novinkou. Niečo podobné nastalo aj pri dôchodkovej reforme v roku 2004.