Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Jedna z najchladnejších jesení:Slováci si musia prikúriť,zaplatia viac

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Pavelek

Počasie spôsobilo, že spotreba tepla na vykurovanie prekonala predchádzajúce obdobia, a to aj napriek masívnemu zatepľovaniu, ktoré prinieslo odberateľom tepla významné úspory v spotrebe tepla.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Tohtoročná jeseň patrí za posledné roky medzi najchladnejšie. Počasie spôsobilo, že spotreba tepla na vykurovanie prekonala predchádzajúce obdobia, a to aj napriek masívnemu zatepľovaniu, ktoré v minulosti prinieslo odberateľom tepla významné úspory v spotrebe tepla. Informoval predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslav Obšívaný.

Počas tohtoročnej jesene sa na vykurovanie podľa jeho informácií spotrebovalo medziročne o 15 % viac tepla. "Nárast je ešte výraznejší, ak to porovnávame s jeseňou v roku 2014, ktorá patrila k tým teplejším. V porovnaní s ňou je spotreba tepla vyššia až o 30 %," informoval.

Napriek výrazným výkyvom v odbere tepla sú podľa neho dodávky tepla odberateľom bezproblémové. Systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT) sú svojou kapacitou dimenzované tak, aby boli schopné dodať dostatočné množstvo tepelnej energie svojim odberateľom aj v prípade extrémne nízkych teplôt.

"Vykurovacie sústavy v slovenských mestách sú pripravené na zvládnutie celej zimnej sezóny. O to, aby si ľudia pohodlne a bez starostí vychutnali obdobie vianočných sviatkov, sa po celom Slovensku bude starať v nepretržitých službách takmer 400 ľudí, ktorí dozerajú na funkčnosť systémov CZT," dodal Obšívaný.

Slovenský zväz výrobcov tepla združuje dodávateľov tepla na celom Slovensku. V 97 spoločnostiach združených v SZVT pracuje takmer 4000 ľudí, ktorí zabezpečujú výrobu a dodávku tepla.