Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Slováci si dlhodobo udržiavajú svoj štandard bývania

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najpriaznivejší vývoj bytovej situácie hlásia ľudia na vrchole svojho produktívneho veku.

Bratislava 10. septembra (TASR)- Štandard bývania väčšiny slovenských domácností sa dlhodobo udržiava na rovnakej úrovni. Presvedčených je o tom v priemere až 57 % Slovákov. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Prvej stavebnej sporiteľne (PSS), ktorý pre ňu zrealizovala Agentúra sociálnych analýz.

Približne tretina opýtaných uviedla, že sa im zvýšila úroveň bývania a pokles štandardu priznalo 11,5 % respondentov.

Najpriaznivejší vývoj bytovej situácie hlásia ľudia na vrchole svojho produktívneho veku. "Približne 40 % respondentov vo veku od 30 do 50 rokov uviedlo, že štandard ich bývania sa im počas života zvýšil," uvádza sa v prieskume s tým, že rast úrovne bývania je priamo úmerný aj so vzdelaním.

Naopak, najvýraznejší pokles štandardu priznali respondenti vo veku od 50 do 65 rokov. Z hľadiska rodinných pomerov zaznamenávajú pokles úrovne bývania najmä rozvedení.

Svoj štandard bývania zhodnotili ako rastúci najčastejšie ľudia v Prešovskom kraji (38,2 %), zatiaľ čo v susedných Košiciach bolo takto optimistických najmenej respondentov, a to 23,1 %. "Práve v Košickom kraji bolo najviac tých, ktorí konštatovali, že sa štandard ich bývania zhoršuje (16 %). Celkovo najpriaznivejšia situácia je v Bratislave, kde až 95,2 % opýtaných uviedlo, že štandard ich bývania je stabilný alebo sa zvyšuje," dodala sporiteľňa.